Benzoesav (E210) és sói (E210-213)
(Benzoic acid and benzoates)
A benzoesav, a legegyszerűbb aromás karbonsav igen régen ismert, a természetben néhány balzsam és gyanta (perubalzsam, tolubalzsam) mind szabad, mind kötött állapotban vagy észterformában tartalmazza. Előszőr a trópusi benzoéfa (Styrax benzoin) gyantájának hevítésével nyerték ki többen is a 16. században, de tiszta formában előszőr Carl Scheele állította elő 1775-ben. A szerves vegyipar és gyógyszeripar fontos alapanyaga.
Felhasználás: Antiszeptikus hatása miatt alkalmazza a konzerv-, gyógyszer- és kozmetikumipar tartósításra. Allergizáló hatása jóval ritkább, mind a háztartásokban korábban használt szalicilsavé.
Kémia: A benzoesav a legegyszerűbb aromás karbonsav, vízben nem túl jól oldódik, ezért az élelmiszerekben sói formájában használják. A hatalmas igény miatt szintetikusan állítják elő.
Magyar wikipédia
A benzoésav és szorbinsav sók esetleges veszélyeiről (angol szakmai összefoglaló közlemény)
frissítve: 2021.05.11