Kalciumkarbonát (E170)
(Calcium carbonate)
A kalciumkarbonát (CaCO3), vagyis a szénsav kalcium sója a természetben igen sok ásvány fő vagy mellék alkotórésze (mészkő, dolomit, kréta, márvány, stb), de a tojáshéj is több, mint 90%-ot tartalmaz belőle. Humán felhasználásra természetesen csak tiszta formájában kerülhet. Önmagában vízben oldhatatlan, de a szénsavnál erősebb savak (így a gyomorsav is) könnyen oldják, miközben széndioxid szabadul fel s az erősebb sav kalciumsójává alakul, más szóval az erősen savas kőzeget pufferolja, gyengíti. Az élelmiszeriparban néha, mint fehér pigmentfestéket alkalmazzák kekszfélékben és cukorkákban, a gyógyszeriparban pedig tabletták bevonásánál. Az élelmiszeriparban gyakran használják még a túlzott savasság közömbösítésére is.
A kálcium maga nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, hiszen a csontoknak is fontos alkatrésze. Az ehhez szükséges kalciumot a táplálék rendesen biztosítja, de egyes esetekben szükség lehet a fokozottabb mennyiségre. Erre régi, klasszikus példa a gyerekeknek adott porított tojáshéj. A kalcium azonban jobban felszívódik szerves sói, vagy komplexei formájában, erre manapság a glükonátját, laktátját stb. használják.