Nátrium, kálium, ammónium és magnézium karbonátjai és hidrogénkarbonátjai (E500 - E504)
(Carbonates of sodium, potassium, ammonium and magnesium)

Ezeknek az egyszerű karbonátoknak (pl. Na2CO3) és hidrogénkarbonátoknak mindegyike alkalmas a savas oldatok savasságának tom­pítására. Ezek közül otthon a konyhában a nátrium-hidrogén­karbonát (szódabikarbóna, NaHCO3) általánosan használt. A karbonátok a szénsav sói, ezért miközben savakkal reagálnak, a felszabaduló széndioxid pezsgés közben távozik. Ezt fel­használják pezsgőporok elő­állításánál is. Mivel hőhatásra is elbomlanak széndioxid fejlődése közben, a nátrium-hidrogénkarbonát és ammó­nium-karbonát a sütőporoknak is komponense.

Lásd még:

A magyar wikipédiában lásd az egyes nevek alatt (nátrium-karbonát, nátrium-hidrogén-karbonát, stb.)

frissítve: 2006.10.11