Kassziagumi (E427)
(Cassia gum)
A pillangósvirágúak családjába tartozó, a világ nagy részén elterjedt, gyomnövénynek tartott Senna obtusifolia hántolt magjának tisztított örleményéből készülő lisztszerű anyag. A magvak kb. 75%-ban tartalmaznak poliszacharidokat 1-2% illóolajat is tartalmaznak. Indiában a megpörkölt magvakat pótkávé készítésére is használják. Használata nálunk új keletű, élelmiszeripari felhasználását az EU 2010-ben engedélyezte. Mivel a nem szívódik fel, rostanyagnak tekinthető. A bélbaktériumok csekély mértékben bontják az alkotó cukrokra.
Felhasználás: Fagyasztott állapotban fogyasztandó készítmények (fagylaltok, jégkrémek), tej alapú desszertek, töltelékek, ömlesztett sajtok, szószok, hőkezelt húskészítmények.
Kémia: Szerkezetileg egy elágazó láncú szénhidrát, ún. galaktomannán, fő komponense 1-4 kötésű β-D-galaktomannóz lánc, kb. minden ötödik mannózhoz a 6-os helyzetben galaktóz (tejcukor) kapcsolódhat.
Angol wikipédia Cassia gum, és gépi magyar fordítása
EFSA: A kassziagumiról összefoglalólag (angol szakmai cikk)
frissítve: 2021.6.2.