Cellulóz és származékai (E460-E469)
(Cellulose and its derivatives)
A cellulóz a növényvilágban mindenütt előforduló vázanyag, s így táplálékunkban is jelentős mennyiségben fordul elő. Mivel az emberi emésztőrendszer nem tudja feldolgozni, rostanyagnak minősül. Majdnem tiszta cellulózból áll a gyapot illetve vatta. A gyakorlatban sokszor fából állítják elő, ez a kísérőanyagok miatt kevésbé tiszta, de jól megfelel pl. papírgyártáshoz. A cellulóz igen sokoldalú alapanyag: pamut, műselyem, lőgyapot, papír stb. készül belőle. Az élelmiszeriparban önmagában kiegészítő rostanyagként használják.
Felhasználás: A gyakorlatban talán még fontosabbak a szintén sokoldalúan felhasználható cellulózéterek. Ezek hideg vízben duzzadnak és oldódnak, melegítve egy részük gélszerű állapotba megy át, viszkozitásuk megnő, így ellensúlyozzák más komponensek nagyobb folyékonyságát melegítéskor. A tulajdonságaikat még tovább lehet módosítani keresztkötések kialakításával, vagy a hosszú molekulák részleges lebontásával, rövidítésével. Az élelmiszeriparban mindezekért sokfelé használhatók, főként mint sűrítőanyagok, vegetáriánus húsnélküli fasirtok készítésénél, pékárukban stb. Külső felhasználású gyógyszerekben, kozmetikai készítményekben is e tulajdonságai miatt használják őket, főleg a karboximetil cellulózt. Másik gyakori felhasználási területük a vízoldható ragasztók készítése: tapaszok, flastromok, tapétaragasztók.
Kémia: A cellulóz kémiailag szőlőcukor (D-glükóz) láncokból épül fel és a szervezetből gyakorlatilag változatlanul kiürül. A különféle cellulóz éterekben a hidroxicsoportok hidrogénjének kb. kétharmadát-háromnegyedét metil, etil, hidroxipropil vagy karboximetil csoporttal helyettesítik. Ezek a cellulózhoz hasonlóan az emésztőrendszerből változatlanul kiürülnek.
Magyar wikipédia cellulóz
Jóval bővebb angol wikipedia és gépi magyar fordítása
Tudatos vásárló
frissítve: 2021.6.7.