Szén-dioxid (E290)
(Carbon dioxide)
A szén-dioxid (CO2) nélkülözhetetlen anyag az állat-, mind a növényvilág anyagcseréjében. Az állati szervezet az energiatermelő folyamatok végén szén-dioxiddá alakítja a szénhidrátokat, míg a növények fotoszintézissel szén-dioxidból építik fel a szerves anyagokat. A szén-dioxid így tökéletesen ártalmatlan anyag, természetesen csak a biokémiai folyamatok megszabta határok között. A szervezet erre nagyon ügyel, a legkisebb szén-dioxidfelesleg is azonnal ingerli a légzőközpontot, s a fokozott kilégzés eltávolítja a felesleget (részben ezért is dőreség az a rémhír, hogy a szénsavas italok eltávolítják a csontból a kálciumot – egy iskolai kémcsőkísérletet nem lehet az élő szervezetre is vonatkoztatni. Nagy mennyiségű ásványvíz ivása legfeljebb arra képes, hogy az éppen egyidejüleg fogyasztott táplálék szabad kalciumját kicsapja, de ennek is jórésze visszaoldódik a gyomorsav hatására.)
A szén-dioxid felhasználása közismert az üdítőitalokban, ásványvizekben, de használják védőgázas csomagoláshoz is, hajtógáznak, habosítóanyagnak, valamint újabban a nyomás alatti, ún. szuperkritikus élelmiszeripari oldószernek, extrahálószernek. A sütőporok bomlásakor vagy a kenyértészta kelesztésekor is szén-dioxid szabadul fel és fújja fel a nyers tésztát.
Lásd még:frissítve: 2006.08.20