Dimetil-dikarbonát (E242)
(Dimethyl dicarbonate)
A dimetil-dikarbonát (DMDC) viszonylag új szereplő a tartósítószerek szinpadán s üdítőitalok hideg sterilizálására használják. Közvetlenül palackozás előtt adják az italhoz max. 250 mg/l mennyiségben. A DMDC vízre igen érzékeny és néhány óra alatt tökéletesen lebomlik széndioxidra és metanolra, semmi idegen anyag nem marad utána. A borkezelésben is használható a szulfitok helyett, mert elpusztítja a bort utólag tönkretevő élesztőgombaféléket.
A széndioxid normális alkotója környezetünknek; a metanol ugyan nagyobb mennyiségben mérgező, de ilyen kis koncentrációban nem ad semmi okot aggodalomra: a mennyisége kb. 100 mg/l. Ez kevesebb, mint ami például a borokban természetes körülmények között is jelen van (kb 140 mg/l; felnőtt emberi szervezet 1500 mg/óra ütemben tud metanolt gond nélkül metabolizálni).