Eritrit (E968)
(Erythritol)
Az eritrit egy négy szénatomos, négyértékú cukoralkohol (poliol). A természetben is előfordul, leginkább gyümölcsökben, azonban iparilag glükózból fermentációs úton állítják elő bizonyos élesztőgombák segítségével. A mindennapi kereskedelemben előszőr Japánban jelent meg a 90-es években. Édessége kb. 75%-a répacukornak.
Az eritrit gyorsan felszívódik, majd legnagyobb része a vizelettel változatlanul kiválasztódik, ezért nincs kalóriaértéke, nincs hatása a vér cukor- és inzulinszintjére, így jó alternatív édesítőszer a cukorbetegek számára is. Mint minden cukoralkohol, egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasztva (>20-30g) enyhe hashajtó hatású, érzékényeknél puffadást is okozhat, ekkora mennyiségben azonban nem fordul elő élelmiszerekben. Viszont italoknál előfordulhat, és emiatt ezekben az EU-ban nem engedélyezett. A baktériumok és gombák sem tudják feldolgozni, ezért gátolja a fugszuvasodást és lepedékképződét.
Felhasználás: A kalóriamentes édesítés mellett (italok kivételével) kiszáradásgátló, stabilizáló hatása is van süteményekben, desszertekben.