Ortofoszforsav (E338), nátrium-ortofoszfát (E339), kálium-ortofoszfát (E340), kalcium-ortofoszfát (E341), magnézium-ortofoszfát (E343)
(Ortophosphoric acid and its salts)
Az ortofoszforsav (H3PO4, mindennapi értelemben ezt hívják foszforsavnak) és sói, az ortofoszfátok (vagy röviden csak foszfátok) az élő szervezet nélkülözhetetlen alkatrészei: a nukleinsavak (DNS és RNS) komponense, a legfőbb kémiai energiahordozó az ATP (adenozin-trifoszfát), a foszfolipidek alkatrésze és még számtalan helyen előfordul különféle biokémiai folyamatokban, nem is szólva a csontokról és a fogakról. A mezőgazdasági területek talaja érthetően elszegényedik foszforban (mivel a terméssel együtt a foszfort is elszállítjuk és nem kerül vissza a talajba), amit műtrágyával kell pótolni. Természetesen itt is igaz, hogy a jóból is megárt a sok: a nem körültekintő használatnál a felesleges szervetlen foszfor belemosódhat a természetes vizekbe, s azok megemelkedett foszfortartalma meglódítja például az algák növekedését is.
Felhasználás: Magát a foszforsavat az élelmiszeriparban savanyításra használják, például üdítőitalokban vagy savanyú cukorkákban. A sóinak (amelyekből sok féle van, hiszen a foszforsav háromféle sót alkothat: pl. nátrium-, dinátrium- és trinátrium-foszfátot) igen sokféle felhasználási területe van: savszabályozás, ömlesztősókban (pl. sajtok) a sajt textúrájának biztosítása, valamint az érés során a gombák kalcium és foszforigényének kielégítése; poliionos jellegüknél fogva alkalmasak nem egységes anyagok stabilizálására, komponenseinek egybentartására, koaguláció gátlására. Pékárukban használhatók a savasság, s ezzel a kelesztés kontrollálására. A magnézium-foszfát alkalmas tejpor, levespor, fűszersó csomósodásának gátlására, stb.
A foszforsav és a foszfátok önmagukban a fentiekben elmondott élettani szerepük miatt abszolúte ártalmatlanok. Nem igaz az a rémhír sem, hogy például a krémsajtokhoz adott csekély mennyiségű foszfát káros. Persze mint minden túlzásnak, ennek is lehetnek veszélyei: a túl sok és túl savanyú üdítőitalok károsíthatják a fogakat. Szokták vádolni azzal is, hogy elvonja a szervezetből a kalciumot – ez elvileg papíron igaz lehet, de ehhez már olyan extrém nagy adagok hosszú ideig tartó direkt bevitele lenne szükséges, ami a mindennapi életben nemigen fordul elő.