Glükonsav (E574), különböző glükonát sók (E576-E579) és δ-glükonolakton (E575)
(Gluconic acid, gluconates and δ-glukonolactone)
A glükonsav a glükóznak (szőlőcukornak) megfelelő cukorsav, részese a szervezetben a glükózanyagcserének, így ártalmatlan természetes anyag. A δ-glükonolakton a glükonsavból vízkilépéssel képződő származék.
Felhasználás: E vegyületeket illetve sóikat használják savszabályozónak, másrészt mivel nehézfémekkel komplexet alkotnak, az esetleges nemkívánatos nehézfémsók "elrejtésére", közömbösítésére is alkalmasak. Felhasználhatók még az ételek, tápszerek kalóriaértékének növelésére is anélkül, hogy túlzottan édes ízűvé válna a termék.
A zöldes-sárga színű vas-(II)-glükonátot olajbogyó és zölddió konzervekben használják a szín stabilizálása, megőrzése végett. Ezt vagy hasonló szerves vas sókat vashiány esetén gyógyszerként is használnak, de tápszerek vastartalmának a növelésére is alkalmas. A glükonsav kalcium sója egyrészt kalciumbevitelre alkalmas (Calcimusc injekció), másrészt használható még erősebb savak közömbösítésére, pufferolásra is, emiatt tartalmazza például a Kalmopyrin tabletta.
A glükonolaktont leginkább sajtfélékben, kekszekben és fagyasztott, hűtött nyerstésztákban találhatjuk meg.
Kémia: A glükonsav a glükóz (szőlőcukor) oxidálásával kapható egyik cukorsav. Vízvesztéssel belső gyűrűs észterré, δ-glükonolaktonná alakul, ez vizes oldatban könnyen visszalakul a nyílt savformába.