Hangyasav (E236), Na-formiát (E237), Ca-formiát (E238)
(Formic acid, Na-formiate, Ca-formiate)
A hangyasav (HCOOH) erős szerves sav, szabad állapotban a természetben is előfordul a hangyák, méhek, darazsak mérgében. Nagy mennyiségben, koncentráltan mérgező, maró, azonban igen kis mennyiségben megtalálható az izomszövetben, verejtékben, részese a normális biokémiai folyamatoknak, sőt sok élelmiszerben, főleg növényi eredetűekben is előfordul 20-2000 ppm mennyiségben, többnyire sói, a formiátok formájában. Kis mennyiség így ártalmatlan, nagyobb mennyiségben már mérgező, mert a szervezet csak lassan tud a fölöslegtől megszabadulni. A hangyasav fontos gyógyszer-, festék- és bőripari alapanyag.
Emberi felhasználásra szánt élelmiszerekben már nem használják, de alkalmazzák még állati takarmányok (széna, siló) tartósítására.
Lásd még:frissítve: 2006.08.20