Konjak (gumi vagy liszt) (E425)
(Konjac gum, Konjac glucomannan)
A konjak vagy konjak liszt nagyon régóta ismert hozzávaló a tradicionális japán konyhában. A Hátsó-Indiában, Kínában őshonos évelő Anorphallus konjac (leopárdkontyvirág) nevű növény gyökérgumójának őrlésével és tisztításával készül. Dísznövénynek is használják magasra növő hatalmas virága miatt, erről kapta az "ördög nyelve" nevet. Az 1980-90-es években terjedt el és engedélyezték világszerte. Saját súlyának 100-200-szorosának megfelelő mennyiségű vizet is képes felvenni és rendkívül viszkózus gélt alkotni. A konjak gél a zselatinnál keményebb állagú. Felhasználása is ezt aknázza ki: mártások, puddingok és hasonlók sűrítéséhez használják, amikor fontos, hogy az étel megtartsa az alakját és ne folyjon szét. A körülményektől függően gél vagy zselé is lehet, ezt édességeknél lehet kihasználni. Egy ideig kedvelt alapanyaga volt a gumicukorkaféléknek, néhány éve azonban erre a célre megtiltották használatát: a konjakkal készült gumicukor keményebb, mint ami zselatinnal készült, nem esik szét könnyen, ezért gyerekeknél félrenyeléskor fulladást okozhat.
Kémia: Szerkezetileg egy glükomannán, más szóval glükózból (szőlőcukorból) és mannózból felépülő poliszacharid, kevés elágazással és néhol acetil csoportokkal.
Magyar wikipédia
Bővebb angol wikipedia és gépi magyar fordítása
What is Konjac? (angolul)
frissítve: 2021.6.2.