Maltit (E965), laktit (E966)
(Maltitol, lactitol)
Mindkét cukorhelyettesítő a izomalthoz (E953) hasonlóan a redukált cukorszármazékokhoz, cukoralkoholokhoz tartozik. A tejcukorból így születik a laktit, a malátacukorból a maltit. Mindkettőt csökkentett kalóriájú élelmiszerekhez használják fel, mivel tápanyagtartalmuk csak részben hasznosul. A vércukorszintet nem emelik, illetve kevesebb inzulin kell a feldolgozásukhoz, ezért cukorbetegek jól tűrik. A maltit a répacukornál kevésbé hajlamos a kristályosodásra, emiatt (gyógyszer)szirupokban is használják.
A laktitban levő galaktózt a belekben levő laktáz enzim nem hidrolizálja, nem szívódik fel, viszont a vastagbélben levő baktériumok elbontják. Ez néha egyeseknél hastáji panaszokat, gázképződést okozhat, hasonlóan, mint akik veleszületett tejcukorérzékenységben szenvednek. Emiatt jobb a maltit, ami nem tartalmaz galaktózt. A maltit ráadásul fogbarát, mivel a szájbaktériumok nem tudják hasznosítani, így nem segíti el a fogszuvasodáshoz.
Kémia: Mindkettőnél a kiindulási diszaccharid egyik felét hidrogénezéssel cukoralkohollá redukálják. A malátacukrot a keményítő hidrolízisével nyerik.
Magyar wikipédia laktit
Angol wikipédia maltit és gépi magyar fordítása
frissítve: 2009.8.25