Mannit (E421)
(Mannitol)
A mannit a mannóznak (a glükóz, a szőlőcukor egyik analógja) megfelelő hatértékű, édes ízű cukoralkohol. A növényvilágban gyakori, legnagyobb mennyiségben egyes fák (kőris, juhar stb) besűrűsödött nedve, izzadmánya tartalmazza.
Felhasználás: Az élelmiszeriparban diabetikus és csökkentett cukortartlamú készítményekben is használják a rendes cukor helyett, mivel a szervezetben inzulin nélkül is teljesen elég. Használják általános texturáló anyagnak is desszertekben, puddingokban, puddingporokban. Mivel a szájban mikrobiológiailag nem bomlik le, nem segíti elő a fogszuvasodást. Többféle gyógyászati felhasználása is van.
Kémia: Iparilag nagy mennyiségben gyártják a fruktóz (gyümölcscukor) redukálásával (katalitikus hidrogénezéssel) vagy újabban a Zygosaccharomyces rouxii nevű élesztőgombát használva biológiai úton, fermentációval.