Mannit (E421)
(Mannitol)

A mannit a mannóznak (a glükóz, a szőlőcukor egyik analógja) megfelelő hatértékű, édes ízű cukoralkohol. A növényvilágban gyakori, leg­nagyobb mennyiségben egyes fák (kőris, juhar stb) besűrűsödött nedve, izzadmánya tartalmazza.

Felhasználás: Az élelmiszeriparban diabetikus és csökkentett cukortartlamú készítményekben is használják a rendes cukor helyett, mivel a szer­vezetben inzulin nélkül is teljesen elég. Használják általános texturáló anyagnak is desszertekben, puddingokban, puddingporokban. Mivel a szájban mikrobiológiailag nem bomlik le, nem segíti elő a fogszuvasodást. Többféle gyógyászati felhaszná­lása is van.

Kémia: Iparilag nagy mennyiségben gyártják a fruktóz (gyümölcscukor) redukálásával (katalitikus hidro­génezéssel) vagy újabban a Zygo­saccharo­myces rouxii nevű élesztőgombát használva biológiai úton, fermentációval.

Mannit szerkezete és előállítása gyümölcscukorból
Lásd még:

Magyar wikipédia
Bővebb angol wikipedia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.6.1