Montánsav észterek (E912), Oxidált polietilénviasz (E914)
(Montanic acid esters, Oxidized polyethylene wax)
Felhasználás: Mindkét viaszféleséget citrusfélék, avokádó, dinnye, mangó, uborka, stb. felületkezelésére (fényezés és száradási veszteség csökkentése) használják.
Kémia: A montánsav az oktakozánsav (C27H55COOH) nevű zsírsav másik neve, különféle hosszú láncú észtereinek a keveréke a növényi viaszokkal analóg anyag.
A paraffinok vagy a polietilén oxigénnel történő katalizált oxidációjával zsírsavak, zsíralkoholok keletkezhetnek, a reakció megfelelő irányításával elérhető, hogy a képződött anyag nagyon hasonló a természetes növényi viaszokhoz.
Az E912 montánsav észterek engedélyét 2014-ben az EU-ban visszavonták, mivel "nincs elegendő újabb toxikológiai adat".