Szorbinsav (E200) és sói (E201-203)
(Sorbic acid and sorbates)
A világszerte elterjedt berkenyefa (Sorbus aucuparia) ősszel érő jellegzetes szép piros, savanykás termése tartalmaz többek között szorbinsavat is, aminek erős gombaellenes hatása van. Egyéb bogyókban is előfordul. A berkenye termését Magyarországon a köztudat nem egy helyen mérgesnek tartja, pedig pont az ellenkezője igaz: Észak-Európában, Angliában lekvárt készítenek belőle, erjesztett cefréjéből pedig pálinkafélét főznek, Walesben régebben sörféleséget is. A népi gyógyászatban torok- és mandulagyulladás ellen használták.
Felhasználás: Mivel a legártatlanabb tartósítószerek egyike, ezért nátrium, kálium vagy kálcium sója formájában is használják élelmiszerek (valamint gyógyszerek, kozmetikai készítmények) tartósítására, 0.25 - 1 g/kg (0,025% - 0,10%) mennyiségben.
Kémia: A szorbinsav kémiailag egy telítetlen karbonsav, zsírsav, (2,4-hexadién karbonsav), vízben nem túl jól oldódik. A. W. von Hoffmann a berkenyebogyóból állította elő még 1859-ben. A hatalmas igény miatt szintetikusan állítják elő.
Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása
A benzoésav és szorbinsav sók esetleges veszélyeiről (angol szakmai összefoglaló közlemény)
frissítve: 2021.05.11