E-anyagok, nagyon egyszerűsített gyors mobilváltozat
- E100 - E199: Színezékek
- E200 - E299: Tartósítószerek, antioxidánsok, savszabályzók
- E300 - E399: Antioxidánsok, ízmódosítók, savszabályozók
- E400 - E499: Zselésítő, sűrítő, emulgáló anyagok
- E500 - E599: Savszabályozók, csomósodásgátlók, fényezőanyagok, egyebek
- E600 - E699: Ízfokozók és módosítók
- E900 - E999: Édesítőszerek, egyéb adalékok
- E1000 - : Egyéb kiegészítő- és segédanyagok
Copyright © 2021 Gunda Tamás
E200 - E299, Tartósítószerek, antioxidánsok, savszabályzók
E300 - E399, Antioxidánsok, ízmódosítók
E400 - E499, Zselésítő, sűrítő, emulgáló anyagok
E500 - E599, Savszabályozók, csomósodásgátlók, fényezőanyagok, egyebek
E600 - E699, Ízfokozók és módosítók
E900 - E999, Édesítőszerek, egyéb anyagok
E1000 - E1600, Egyéb kiegészítő- és segédanyagok
E100 - Kurkumin
A kurkuma ( indiai sáfrány) gyökeréből nyert természetes sárga festőanyag.
Vissza
E101 és 101a - Riboflavin és foszfátja.
Köznapi nevén B
2 vitamin, egyúttal sárga festék, ez adja pl. a tejsavó, a vaj sárgás színét is.
Vissza
E102 - Tartrazin
Sárga színű szintetikus azofesték, az átlagnál jobban allergizál, tápszerekhez nem javasolják.
Vissza
E103 - Alkanna
Vörös színű, a báránypirosító (
Alkanna) régóta ismert növényi festőanyaga, ma már nem engedélyezett.
Vissza
E104 - Kinolinsárga
Sárga színű szintetikus festék, főleg jégkrémekben és gyenge minőségű üdítőitalokban gyakori.
Vissza
E107 - Sárga 2G
Sárga színű szintetikus azofesték, csak Angliában engedélyezett.
Vissza
E110 - Napsárga FCF
Narancssárga színű szintetikus azofesték.
Vissza
E111 - Orange GGN
Narancssárga színű szintetikus festék, már nem engedélyezett.
Vissza
E120 - Kárminsav (Cochenille)
A fügekaktuszokon (
Opuntia) élősködő bíbortetűből kivont vörös antrakinon festék. Ha nem tiszta, allergizálhat.
Vissza
E121 - Citrus vörös 2
Vörös színű szintetikus azofesték, már nem engedélyezett.
Vissza
E122 - Azorubin, karmazsin
Vörös színű szintetikus azofesték, nem mindenütt engedélyezett.
Vissza
E123 - Amaranth
Ibolyásvörös szintetikus azofesték, nem mindenütt engedélyezett.
Vissza
E124 - Kosnilvörös, Ponceau 4R
Vörös színű szintetikus azofesték, nem mindenütt engedélyezett.
Vissza
E125-126 - Ponceau SX és Ponceau 6R
Vörös színű szintetikus azofestékek, EU-ban nem engedélyezettek.
Vissza
E127 - Eritrozin
Vörös szintetikus festék, sütés után elvileg allergiát válthat ki jódra érzékeny egyéneknél. EU-ban csak koktélcseresznye színezéséhez engedélyezett.
Vissza
E128 - Vörös 2G
Vörös színű szintetikus azofesték, 2007-ben kivonták a forgalomból.
Vissza
E129 - Alluravörös AC
Vörös színű szintetikus azofesték.
Vissza
E130 - Indantrenkék
Kék színű antrakinon festék, már nem engedélyezett.
Vissza
E131 - Patent kék
Sötét kékesibolya trifenilmetán festék, ártalmatlan.
Vissza
E132 - Indigókármin AC
Indigó típusú szintetikus festék.
Vissza
E133 - Brillantkék FCF
Szintetikus azofesték, nem mindenütt engedélyezett.
Vissza
E140 I és II - Klorofill és klorofillin
A természetes zöld növényi klorofill (levélzöld). A klorofillin a klorofill kissé "lecsupaszított" származéka, amely a klorofillből a főzés során is keletkezik.
Vissza
E141 - Réz klorofill
A növényi klorofill stabilabb, olajzöld színű rézszármazéka.
Vissza
E142 - Zöld S
Szintetikus trifenilmetán festék, ártalmatlan.
Vissza
E150a-d - Karamell féleségek
Különféle cukrok kontrollált hevítésével készülnek. Alfajaitól függően adhatnak hozzá kevés étkezési minőségű savakat, sókat, így valamivel alacsonyabb hőmérsékleten is előállíthatók.
Vissza
E151 - Brillantfekete N
Ibolyásfekete szintetikus azofesték. Nem mindenütt engedélyezett.
Vissza
E152-153 Szén
Az E152 ásványi eredetű szenet élelmiszerekben nem használják. A növényi eredetű tiszta szenet (orvosi szén) az élelmiszeriparban főleg derítésre használják, késztermékben ritkán jelenik meg (pl. egyes sajtok fekete színű viaszbevonata tartalmazza).
Vissza
E154 - Barna FK, Kipper barna
Szintetikus azofesték keverék. Az EU-ban csak bizonyos haltermékekre engedélyezett, a legtöbb országban nem használják.
Vissza
E155 - Csokoládébarna HT
Szintetikus azofesték. Nem mindenütt engedélyezett.
Vissza
E160a I és II - Karotin félék
A természetben elterjedt sárga színű növényi festékek keveréke. Nevük a sárgarépa latin nevéből származik. A szervezet szintetizálni tudja belőle a látáshoz szükséges retinolt. Főleg vaj és margarin, sajtok, üdítőitalok színezésére használják.
Vissza
E160b-f - Különféle karotinok
A természetben elterjedt növényi vörös és narancssárga festékek. Idetartozik a kapszantin (paprika), likopin (paradicsom), bixin (egy dél-amerikai fa terméséből), stb.
Vissza
E161a-j - Xantofilek
Xantofil gyűjtőnéven a karotinoid-alkoholokat nevezik, ezek sárga színű növényi festékek, pl. a lutein (kukoricaszem, őszi levelek), kantaxantin (gombák). Egy részük emberi élelemben is, más részük csak állati tápszerekben használható.
Vissza
E162 - Céklavörös, betanin
A céklagyökér színanyaga. Nem fény, oxigén és lúgálló, ezért főleg fagylalt, joghurt és hasonlók színezésére használják.
Vissza
E163 - Antociánok
A piros szőlő, vörös káposzta, fekete bodza, stb. tartalmazza keveréküket. A főzést lúgos közegben nem bírják, kékesszürke színüvé változnak.
Vissza
E164 - Sáfrány, krocin
A valódi sáfrány festőanyaga. Bár a fűszer maga mindenütt forgalomban van, mint élelmiszeripari festék Európában nem engedélyezett.
Vissza
E170 - Kálciumkarbonát (mészkő, márvány)
A tisztított anyagot néha késztermékekben fehér pigmentként alkalmazzák kekszfélékben és cukorkákban. A feldolgozás során gyakran használják savközömbösítőként.
Vissza
E171 - Titándioxid
Oldhatatlan és közömbös fehér ásványi pigment.
Vissza
E172 - Vasoxid és vashidroxid
Sötét barnás szervetlen pigment (keksz és desszertfélekében, húskrémekben). Nem mindenütt engedélyezett.
Vissza
E173 - Aluminium por
Az aluminium port kizárólag külső díszítésre használják, például cukormáz bevonatú tortáknál.
Vissza
E174 - Ezüst
Az élelmiszeriparban a fémezüstöt legfeljebb díszítésre használják. Fertőtlenítő hatása miatt előfordulhat víztisztító, fertőtlenítő berendezések szűrőbetéteiben is.
Vissza
E175 - Arany
Az élelmiszeriparban kizárólag csokoládék, cukros bevonatok díszítőjeként alkalmazzák extrém esetekben.
Vissza
E180 - Litolrubin
Vörös szintetikus azofesték.
Vissza
E181 - Tannin
Elterjedt a növényvilágban (makk, gubacs, fakéreg). Európában csak borkezelésre engedélyezett. A boroknak természetes komponense, a túl sok tannin okozza egyes borok "húzós" ízét. A bőripar, textilipar régen nagy mennyiségben használta.
Vissza
E200-203 - Szorbinsav és sói
A berkenye piros bogyóinak természetes penészgomba ellenes hatású anyaga. Az egyik legelterjedtebb és legártalmatlanabb tartósítószer.
Vissza
E210-213 - Benzoesav és sói
Néhány balzsam és gyanta komponense. Antiszeptikus hatása miatt alkalmazza a konzerv-, gyógyszer- és kozmetikumipar tartósításra.
Vissza
E214-219 - Hidroxi-benzoesav észterek (Paraban)
Erős gombaellenes és közepes baktériumellenes hatással rendelkeznek. A konzerv-, gyógyszer- és kozmetikumipar tartósításra használja.
Vissza
E220 - Kéndioxid
Mérges, szúrós szagú gáz. Késztermékben nem lehet jelen, de régóta használják pl. hordók fertőtlenítésére (kénlap égetés), burgonya tartósítására.
Vissza
E221-228 - Kénessav sói, szulfitok
A fertőtlenítő hatáson túl antioxidáns hatásuk is van, meggátolják az ízanyagok bomlását. Kis mennyiségben ártalmatlan, de egyesek érzékenyek lehetnek rá. Mustárban, tormakrémben, borokban előfordulhat.
Vissza
E230 - Bifenil
Főleg trópusi gyümölcsök felületkezelésére használják a romlás meggátlására. Hasznos, de megkérdőjelezhető anyag, a kezelt gyümölcsök héját ne fogyasszuk. Nem mindenütt engedélyezett.
Vissza
E231-232 - o-fenil-fenol és Na-sója
Főleg import gyümölcsök felületkezelésére használják a romlás meggátlására. Hasznos, de megkérdőjelezhető anyag, a kezelt gyümölcsök héját ne fogyasszuk. Nem mindenütt engedélyezett.
Vissza
E233 - Tiabendazol
Főleg trópusi gyümölcsök felületkezelésére használják az esetleges élősködők akaratlan exportjának meggakadályozására. A kezelt gyümölcsök héját ne fogyasszuk.
Vissza
E234 - Nizin
Egy természetes peptid antibiotikum. Tej- és tejtermékekben, konzervekben használják
Clostridium és
Listeria fertőzések ellen. Kóser élelmiszerekben is megengedett.
Vissza
E235 - Natamicin
Természetes gombaellenes antibiotikum, a humán gyógyászatban is alkalmazzák. Sajtfélek héjának a felületi kezelésére használják a penészesedés meggátlására.
Vissza
E236-238 - Hangyasav és sói
Erős szerves sav, szabad állapotban a természetben is előfordul a hangyák, méhek, darazsak mérgében. Fontos anyag, de az élelmiszeriparban nagyon ritkán használják.
Vissza
E239 - Urotropin, meténamin
Régóta ismert enyhe fertőtlenítőszer, régebben a húgyutak fertőtlenítésére is használták. Ma főleg kozmetikai készítmények tartósítására szolgál.
Vissza
E240 - Formaldehid, formalin
Rendkívül erős fertőtlenítő szer, mérgező. Kész élelmiszerben nem fordulhat elő.
Vissza
E242 - Dimetil-dikarbonát, DMDC
Üdítőitalok hideg sterilizálására használják. Közvetlenül palackozás előtt adják az italhoz. A DMDC vízre igen érzékeny és néhány óra alatt tökéletesen lebomlik.
Vissza
E249-250 - Kálium- és nátrium-nitrit
A húsok pácolásánál használják. Bár nem veszélytelen, használata elkerülhetetlen, mivel gátolja a veszélyes
Clostridium baktériumokat (kolbászmérgezés, botulinizmus).
Vissza
E251-252 - Nátrium- és kálium-nitrát
Köznapi nevén salétrom. Sok egyéb mellett nagyon régóta használják hús pácolására. A páclében a baktériumok hatására részben nitritté alakul, így fejti ki hatását.
Vissza
E260-264 - Ecetsav és sói (acetátok)
Az ecetsav minden élőszervezetben előfordul, a konyhában és iparban is a savasság beállítására szolgál. A fogyasztásra használt ecetet biológiai úton, erjesztéssel állítják elő.
Vissza
E270, 325-327 - Tejsav és sói (laktátok)
A természetben is sokszor képződik (tejsavas erjedés, izmok működése). Savasság szabályzó anyag, a kozmetikaipar és bőrgyógyászat is használja.
Vissza
E280-283 - Propionsav és sói
Az ecetsavhoz hasonló zsírsav, minden élőlényben előfordul, kis mennyiségben az izzadtságban is. Gombaellenes hatása miatt főleg a sütőipar használja.
Vissza
E284-285 - Bórsav és bórax
Enyhe antiszeptikus, gombaellenes hatású anyagok. Gyógyszerekben, kozmetikumokban is használták. Ma már sok helyen nem engedélyezettek.
Vissza
E290 - Széndioxid, CO2
Szénsavas ásványvizek és üdítőitalok alkotója. Védőgázas csomagolásoknál is használják. A sütőporokból is ez képződik sütéskor.
Vissza
E296, 350-352 - Almasav és sói (malátok)
A savasság és íz szabályozására használják. Az élővilágban mindenütt megtalálható, legnagyobb mennyiságben az éretlen gyümölcsökben.
Vissza
E297, 365-367 - Fumársav és sói
Főleg üdítőitalok, pezsgőtabletták, gyümölcskocsonyák savasságának és ízének beállítására szolgál. Minden élő sejtben részese a normál biokémiai folyamatoknak.
Vissza
E300 - Aszkorbinsav és sói
Azonos a C-vitaminnal, amely egyúttal erős antioxidáns is, és a feldolgozás, tárolás alatt véd a levegő oxigénjének károsító hatásától.
Vissza
E304 I és II - Aszkorbinsav észterei
Az aszkorbinsavhoz (C-vitaminhoz) hasonló erős antioxidáns, de zsírokban sokkal jobban oldódik.
Vissza
E306-309 - Tokoferol féleségek
A tokoferol a természetes E-vitamin, amely egyúttal antioxidáns is, és főleg a húsféléket megvédi egyes minőséget rontó folyamatoktól.
Vissza
E310-312 - Propil-, butil, oktil-gallát
A növényvilágban igen elterjedt galluszsav, a tanninok egyik alkotója, egy polifenol féleség származékai. Más anyagokat megvédenek a levegő oxidáló hatásától.
Vissza
E315-316 - Izoaszkorbinsav
Az aszkorbinsav (C-vitamin) szintetikus származéka. Vitaminhatása nincs, de ugyanolyan jó antioxidáns, véd a levegő oxidáló hatásától.
Vissza
E320-321 - Butil-hidroxi-anizol és -toluol
Zsíros és olajos anyagokban használt antioxidáns és gyökfogó. Bár emberben nem mutattak ki károsító hatást, többen óvatosságra intenek ezek használatával kapcsolatban.
Vissza
E322 - Lecitin
Természetes emulgáló anyag, a zsírok és a víz stabil keveredését segíti elő (pl. majonéz, vaj). Tojássárgájából vagy szójából vonják ki.
Vissza
E330-333, 385 - Citromsav és sói
A citromsav minden élőlényben alapvető fontosságú anyag (energiatermeléshez nélkülözhetetlen). Egyes növényekben nagy mennyiségben fordul elő. Íz- és savszabályozásra használják.
Vissza
E334-337, 354 - Borkősav és sói (tartarátok)
A borkősav nagyon elterjedt a növényvilágban. Élelmiszeripari felhasználása igen sokrétű, íz- és savszabályozásra használják kompót, lekvár, fagylalt, stb. készítményekben.
Vissza
E338-343 - Foszforsav és foszfátok
A foszfátok az élő szervezet nélkülözhetetlen alkatrészei. Magát a foszforsavat savanyításra használják (savanyú cukorka, italok), a foszfátok felhasználása igen széleskörű.
Vissza
E353 - Metaborkősav
A borkősav származéka, csak a bor kezeléséhez használják egyes országokban.
Vissza
E355-357 - Adipinsav és sói
Savszabályozásra használják, aránylag ritkán. Egyszerű dikarbonsav lévén, a szervezetben tökéletesen lebomlik, a növényekben is előfordul kötött állapotban.
Vissza
E363 - Borostyánkősav
Az élő szervezetek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen anyag. Az élelmiszeriparban főleg üdítőitalok, pezsgőtabletták savasságának és ízének a beállítására szolgál.
Vissza
E385 - Kálcium-nátrium-EDTA
Az élelmiszereknél a nemkívánatos nehézfém szennyezések (pl. konzervekben) megkötésére szolgál.
Vissza
E400-405 - Alginsav és sói
Az alginsavat tengeri barnamoszatokból vonják ki, egy cukorsav származék, poliszacharid. Krémek, puddingok és mártások készítéséhez használják.
Vissza
E406 - Agar
Vörös tengeri algákból állítják elő. Az ázsiai konyhában mindennapos. Hasonló a zselatinhoz, de jóval hatásosabb. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E407 - Karragén
Vörös tengeri algákból állítják elő, hasonló az agarhoz. Igen jó gélképző anyag: joghurtok, krémek és mártások, sűrítésehez jó, húskonzervekben a zsír részben pótolható vele. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E408 - Furcellaran
Vörös tengeri algákból állítják elő, hasonló az agarhoz. Igen jó gélképző anyag: joghurtok, krémek és mártások, sűrítésehez jó, húskonzervekben a zsír részben pótolható vele. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E410 - Szentjánoskenyérliszt
A Mediterrán vidéken őshonos hüvelyes, a szentjánoskenyérfa terméséből készülő lisztszerű őrlemény. Nagyon jó sűrítő, vízmegkötő, kiszáradásgátló anyag. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E412 - Guargumi
Az Indiában és Pakisztánban őshonos, ma már termesztett guarbab magjából vonják ki. Nagyon jó sűrítő, vízmegkötő, kiszáradásgátló anyag. Cukorszármazék (poliszacharid), semmi köze a köznapi gumihoz.
Vissza
E413 - Tragantmézga
Egy keleti Mediterrán vidéken honos bokor termelte növényi váladékból készül. Igen jó emulzióképző anyag. Mártások, szirupok, cukorpasztillák egyik alapanyaga. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E414 - Gumiarábikum
Egy Afrikában növő akácféle szárított mézgája. Sok egyéb mellett emulziók készítéséhez, gumicukrokhoz, a cukormázak kristályosodásának megakadályozására, stb. használják. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E415 - Xantángumi
Szőlőcukorból készítik fermentációs (biotechnológiai) úton. Nagyon gyakran találkozhatunk vele salátaöntetekben, készen árult szószokban. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E416 - Karayagumi
Egy Indiában őshonos fa, a
Sterculia urens izzadmánya. Az élemiszerekben kötőanyag, emulgátor, habok stablizátora. A fogászatban műfogsorragasztók készítéséhez is használják. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E417 - Taramagliszt
Egy Dél-Amerikában őshonos hüvelyes termésű bokor magjából készülő lisztes anyag. Nagyon jó sűrítő, vízmegkötő, kiszáradásgátló anyag. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E418 - Gellán
Fermentációs (biotechnológiai) úton készülő cukorszármazák (poliszacharid). Jó gélképző, ezért gyümölcszselékben és hasonlókban kezdik egyre gyakrabban felhasználni.
Vissza
E420 - Szorbit
A szőlőcukornak megfelelő édes ízű cukoralkohol. Gyümölcsökben, bogyókban gyakori. Diabetikus készítményekben használják cukor helyett, másrészt gátolja a sütemények kiszáradását.
Vissza
E421 - Mannit
Édes ízű cukoralkohol. A növényekben gyakori (pl. cukorjuhar szirup). Diabetikus készítményekben használják cukor helyett és puddingfélékben texturáló anyagként.
Vissza
E422 - Glicerin
Az élővilág egyik pillére, a zsírok, olajok egyik alkotója. Főleg a cukrászat alkalmazza édes íze és kiszáradásgátló tulajdonsága miatt. Sok egyéb felhasználása is van.
Vissza
E425 - Konjak
A japán konyhából származó konjakliszt egy növény gumójából készül. Vízzel rendkívül sűrű gélt képez, ezért főleg puddingféléknél használják az alaktartás végett.
Vissza
E430-431 - Polioxietilén-sztearát.
Egy zsírsavnak és egy hosszú láncú alkoholnak, polietilénglikolnak a vegyülete. Emulgálószer, vagyis az olajos és vizes fázis stabil összekeverésére alkalmas élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben.
Vissza
E432-436 Polioxietilén-szorbitán zsírsavészterek.
Cukorból, zsírsavból és egy alkoholféléből öszeállított anyag. Emulgálószer, vagyis az olajos és vizes fázis stabil összekeverésére alkalmas élelmiszerekben, kozmetikumokban.
Vissza
E440 - Pektin
Általános növényi vázanyag, főleg egyes gyümölcsökben. Lekvárokhoz adagolják a zselésedés elősegítésére. Cukorszármazék (poliszacharid).
Vissza
E441 - Zselatin
Állati eredetű fehérje, amely igen erős kocsonyásodási, zselésedési hajlammal bír. Az étkezési zselatint manapság főleg disznó vagy marhabőrből állítják elő.
Vissza
E442 - Ammónium foszfatidok
Természetes zsírokból vagy olajokból előállított emulgáló anyag, hasonló a lecitinhez. Elsősorban csokoládé- és kakaóféleségekben alkalmazzák.
Vissza
E444 - Szacharóz-acetát-izobutirát
Répacukorból, ecetsavból és izovajsavból készült cukorszármazék, olcsó üdítőitalok zavarossá tételére használják, hogy hasonlóan hassanak, mint a valódi rostos italok. Emésztéskor visszabomlik természetes alkotóira.
Vissza
E445 - Gyantasavak glicerin észterei
Fenyőgyantából készült viaszszerű anyag, amit üdítő és szeszesitalok opálossá tételére, valamint rágógumi komponenseként és citrusfélék felületkezelésére használnak.
Vissza
E450-452 - Különféle di- tri és polifoszfátok
Sokrétű anyagok, leginkább húskészítményekben és ömlesztett sajtokban, sajtkrémekben találhatók. Vízben visszabomlanak közönséges foszfátokká.
Vissza
E459 - Béta-ciklodextrin
Hét szőlőcukor molekulából álló gyűrű alakú cukorszármazék, amely képes pl. illat- és ízanyagokat magába zárni és így hosszú ideig megőrizni.
Vissza
E460-469 - Cellulóz és származékai
A cellulóz növényi rostanyag. Módosított származékai vízben erősen duzzadnak, gélesednek, ezért nagyon jó sűrítőanyagok. Az emésztőrendszerből változatlanul távoznak.
Vissza
E470 - Zsírsavak sói
A természetes zsírsavak vízoldható sóit habképző vagy emulgáló adaléknak használják, az oldhatatlan sókat csomósodásgátlónak fűszersó keverékekben, italporokban, stb.
Vissza
E471-472 - Zsírsavak mono- és digliceridjei és észtereik.
Részlegesen lebontott zsírok vagy olajok és természetes szerves savak kombinációja. Igen sokrétű emulgálószerek. Emésztéskor természetes alkotóira bomlanak.
Vissza
E473-474 - Zsírsavak szaccharóz észterei, cukorgliceridek.
Répacukornak zsírsavakkal vagy részlegesen lebontott zsírokkal alkotott származékai. Az emésztőrendszerben mindennapi anyagokra bomlik.
Vissza
E475 - Zsírsavak poliglicerin-észterei
Természetes zsírsavak és többszörözött glicerin molekulákból készült. Mártásokban, salátaöntetekben és kozmetikumokban használják. A szervezetben a természetes zsírsavakká és poliglicerinné alakul, ez utóbbi a vizelettel ürül.
Vissza
E476 - Poliricinolsav poligliceridjei
A természetes ricinolsav és glicerin többszörösen összekapcsolt származéka. Mártásokban, salátaöntetekben és kozmetikumokban használják. A szervezetben visszabomlik természetes zsírsavakká és poliglicerinné, ez utóbbi a vizelettel ürül.
Vissza
E477 - Zsírsavak propán-1,2-diol-észterei
A természetes zsírokkal analóg anyagok, amelyekben a glicerin helyett ú.n. propilénglikol van. A szervezetben az emésztőenzimek alkotóira bontják, majd felszívódva az anyagcsere gond nélkül feldolgozza őket. Felhasználási terület: tejszínhelyettesítők, haböntetek, egyes pékáruk, stb.
Vissza
E479 - Hőkezeléssel oxidált szójaolaj, zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva
Ez a riasztó nevű anyag voltaképpen közönséges természetes anyagokból készül és nagyon hasznos azoknak, akik nagyobb mennyiségű olajjal vagy zsírral sütnek: hatására a forró zsiradék nem habzik és fröcsköl annyira, amikor a víztartalmú sütnivaló belekerül.
Vissza
E481-484 - Sztaril-laktilát, -tartarát és -citrát és sóik
Citromsav, borkősav vagy tejsav és sztearinsav vagy sztearilalkohol keverékéből készülnek. A szervezetben visszaalakulnak mindig jelenlevő ártalmatlan alkotóikká. Eemulgálószerek, leginkább pékipari termékekben, chipsekben és tortillákban.
Vissza
E491-495 - Különféle szorbitán-észterek
Ezek az anyagok mind a szőlőcukorból származó, szorbit nevű cukoralkohol és zsírsavak kombinációi. A gyógyszer- kozmetikai- és élelmiszeriparban gyakoriak mint nemmérgező, nemirritáló emulgáló szerek. Pékáruk, lisztes készítmények, tejszinpótlók, tejes italporok stb. emulgálóadalékai. A táplálékkal bejutott mennyiségnek kb. a fele szívódik fel és a szervezetben összetevőikre bomlik, amelyek természetes és ártalmatlan anyagok.
Vissza
E500-504 - Különféle karbonátok és hidrogénkarbonátok
Ezeknek az egyszerű karbonátoknak és hidrogénkarbonátoknak mindegyike alkalmas a savas oldatok savasságának tompítására. Otthon a nátrium-hidrogénkarbonát (szódabikarbóna) az általánosan használt. Savak hatására pezsgés közben elbomlanak.
Vissza
E507 - Sósav, E508-512 - különféle kloridok
A sósavat, mint erős ásványi savat önmagában legfeljebb kis mennyiségben használják savasság beállítására. A kálium-, kalcium- és magnézium-klorid alapvető ásványi anyagok. Az ón-klorid, amely enyhe redukálószer, egyedül a spárgakonzervekben engedélyezett a szín és íz megőrzése, stabilizálása végett.
Vissza
E513 - Kénsav
A kénsav a legerősebb ásványi savak egyike, de erős hígításban illetve sói, szulfátok formájában teljesen ártalmatlan. Élelmiszerekben magát a kénsavat legfeljebb a savasság beállítására használják.
Vissza
E514-518 - Szervetlen szulfátok
A szervetlen szulfátok (a kénsav sói) teljesen ártalmatlanok, bár kész élelmiszerekhez ritkán használják ezeket.
Vissza
E520-523 - Aluminium-szulfátok, timsó
Az aluminium-szulfátot zavaros, rosszul szűrhető oldatok derítésére használják kis mennyiségben, végtermékben már nem fordulhat elő. A kálium-aluminium-szulfát (timsó) néha savanyúságokban található.
Vissza
E524-530 - Különféle szervetlen hidroxidok és oxidok
Ezek az anyagok mind a szervetlen bázisok vagy lúgok kategóriájába tartoznak. A magnéziumoxid és hidroxid kivételével mind erős lúgok. Akárcsak a savaknál, szó sincs róla, hogy töményen előfordulnának bármi élelmiszerben, mindössze a túl savas oldatok tompítására használják őket.
Vissza
E535-538 - Nátrium-, kálium- és kalcium-ferrocianid
20 mg/kg mennyiségben engedélyezettek étkezési sóféleségekben tapadás és csomósodásgátlóként. A ferrocianidok szinte teljes egészükben távoznak a vizelettel és széklettel, s így ilyen kis mennyiségben ártalmatlannak tekintendők.
Vissza
E541 - Savanyú nátrium-aluminium-foszfát
Közönséges szervetlen foszfátsó, kelesztősókban használják néha.
Vissza
E542 - Csontfoszfát
Aprított csont hőkezelésével állítják elő. Kalciumfoszfát féleségek nem teljesen egységes keveréke, ami még zsírral és fehérjével lehet szennyezve. Nem engedélyezett.
Vissza
E551 - Sziliciumdioxid
A szilicium-dioxid a leggyakoribb ásványösszetevő. Tiszta formája a kvarchomok. Por halmazállapotú termékekben csomósodásgátlónak használják.
Vissza
E552-559 - Különféle szilikátok, agyagásványok
A talkum, bentonit és kaolin összetett agyagásványok és tapadásgátlónak használják őket, pl. sajtok vagy egyes kolbászfélék külsejét szórják be vele. Szűrési segédanyagként is használják, ha finom eloszlású, nehezen szűrhető anyagot kell kiszűrni.
Vissza
E574-579 - Glükonsav és sói (glükonátok)
A glükonsav a szőlőcukornak megfelelő természetes cukorsav. Sóit használják savszabályozónak vagy az esetleges nemkívánatos nehézfémsók "elrejtésére", közömbösítésére. A zöldes-sárga színű vas-(II)-glükonátot olajbogyó konzervekben használják a szín stabilizálása, megőrzése végett. Alkalmas tápszerek vastartalmának a növelésére is.
Vissza
E585 - Vas-(II)-laktát
A tejsav vas sója, amit zöldes-sárga színe miatt mint enyhe színezőszert használnak (például olajbogyó konzervben). Alkalmas tápszerek vastartalmának a növelésére is.
Vissza
E620-625 - Glutaminsav és sói (glutamátok), MSG
A glutaminsav a fehérjék egyik természetes és alapvetően fontos építőkockája, mindenütt ott van az élővilágban, neve is a "glutén"-ből (gabona sikér) származik. Véletlenül igen jó ízesítőszer is, ezért széleskörúan alkalmazzák. Semmi alapja nincs a fejfájással járó "kínai étterem szindroma" tévhitnek. Szójaszósz és hasonlók fontos anyaga.
Vissza
E626-629 - Guanilsav és sói
A guanilsav az egész élővilágban alapvető fontosságú, a nukleinsavak alkatrésze. Egyúttal jó ízesítő anyag is, leginkább chipsekben, levesporokban, instant levesbetétekben találkozhatunk vele. Többnyire szárított halból vagy tengeri algákból állítják elő.
Vissza
E630-633 - Inozinsav és sói
Az inozinsav az egész élővilágban alapvető fontosságú, a nukleinsavak felépítéséhez nélülözhetetlen. Egyúttal jó ízesítő anyag is.
Vissza
E634-635 - 5'-ribonukleotidok keveréke
Az előző E626-633 guanilsav és inozinsav sók keveréke.
Vissza
E636-637 - Maltol és etilmaltol
A maltol régen ismert anyag, a vörösfenyő kérgéből izolálták, megtalálható a malátában is. Ma már szintetikusan is készítik. Jellegzetes karamell illatú anyag, annak készítésénél is képződik. Ízesítésre használják. Az etilmaltol illata 4-5-ször intenzívebb a maltolénál.
Vissza
E640 - Glicin és nátrium sója
A glicin a legegyszerűbb aminosav, a fehérjék egyik természetes és alapvetően fontos építőkockája. Számtalan felhasználási területe van, többek között ízfokozónak is használják.
Vissza
E900 - Polidimetilsziloxán
Szilicium alapú habzásgátló szer, igen kis koncentrációban is hatékony. Leginkább folyadékokban (kompót, leves) és sütőolajokban alkalmazzák. A szilikonolajok fiziológiailag közömbös anyagok, a széklettel távoznak a szervezetből.
Vissza
E901 - Sárga és fehér méhviasz
Az élelmiszeriparban külső fényezésre, a termékek tetszetősebbé tételére használják. Maga a tiszta méhviasz teljesen ártalmatlan anyag, gondot csak az jelenthet, hogy a belekeveredett pollen vagy a méhek egészségének védésére használt anyagok nagyon ritkán bár, de az arra érzékenyeknél allergiás reakciót okozhatnak.
Vissza
E902 - Kandilellaviasz
Egy Mexikóban, Texas déli részén őshonos cserjéből kivont viasz. Az élelmiszeriparban rágógumi készítéshez, valamint külső fényezésre, a termékek tetszetősebbé tételére használják.
Vissza
E903 - Karnaubaviasz
A karnaubaviasz alapanyaga a Braziliában honos karnaubapálma leveleit fedő vastag védő viaszréteg. A kozmetikai iparban ajakrúzs, az élelmiszeriparban rágó- és buborékgumi, valamint fényezőszerként, csokolédákhoz stb. használják.
Vissza
E903 - Sellak
A sellak az egyik legáltalánosabban használt természetes "műgyanta" volt évszázadokon át. egy tetűfajta váladékából készül. Igen sokrétű a felhasználása, az élelmiszeriparban édességek bevonására, színezére, fényezésére alkalmazzák régóta.
Vissza
E905 - Mikrokristályos viasz
Édességek és egyes gyümölcsök (avokádó, ananász, papaya, stb.) fényezésére, felületkezelésére, valamint rágógumik komponenseként használják..
Vissza
E907 - Kristályos viasz
Nem engedélyezett. Magas szénatomszámú, elágazó láncú paraffinok (szénhidrogének) keveréke.
Vissza
E910, E920-921 - Cisztein és hidrokloridja
Élelmiszerekben ízmódosító vagy liszt adalékanyag lehet, jelenleg csak az utóbbira szól az engedélye. A cisztein kéntartalmú aminosav, a fehérjék egyik alap építőköve. Sokat tartalmaz belőle a tojássárgája, a haj, szőr, toll.
Vissza
E912 - Montánsav észterek
Citrusfélék, avokádó, dinnye, mangó, uborka, stb. felületkezelésére használják.
Egy hosszú láncú zsírsav különféle hosszú láncú észtereinek a keveréke, a növényi viaszokkal analóg anyag.
Vissza
E913 - Lanolin, gyapjúzsír
Állati eredetű fényezőanyag, az élelmiszeriparban ma már nem engedélyezett.
Vissza
E913 - Oxidált polietilénviasz
Fényezőanyag. A paraffinok vagy a polietilén oxidációjával zsírsavak, zsíralkoholok keletkezhetnek, a reakció megfelelő irányításával elérhető, hogy a képződött anyag nagyon hasonló a természetes növényi viaszokhoz.
Vissza
E924 - Kálium-bromát
Régebben lisztadalékként és sörkészítésnél használták, ma már a legtöbb országban, így az EU-ban is be van tiltva.
Vissza
E927 - Karbamid, urea
Sok egyéb felhasználása mellett az erjedéssel, fermentációval járó folyamatokban adagolják mint tápanyagot az erjesztőgombák számára. Egyszerű, de fontos anyag az élővilágban.
Vissza
E938 - Argon, E939 - Hélium, E941 - Nitrogén
Mindhárom gázt inert védőgázként lehet használni a gyártás során a levegő oxigénjére érzékeny anyagok védésénél. Például sok színanyag, főleg melegítés közben megváltozik az oxigén hatására. Ha a csomagolásnál védőgázzal átöblítik a terméket, az hosszabb ideig friss marad. A nitrogént aeroszoloknál hajtógázként is használják.
Vissza
E950 - Aceszulfám
Szintetikus édesítőszer, a répacukornál kb. 200-szor édesebb. Szerkezete hasonlít a szacharinhoz, azonban attól eltérőleg nincs fémes utóíze. A szervezetben nem bomlik le, változatlanul kiürül.
Vissza
E952 - Nátrium-ciklamát
Előszőr csak rossz ízű gyógyszerek ízének a maszkolására kezdték használni, de hamarosan általánosan elterjedt mint diabetikus édesítőszer, leginkább 10:1 arányban szaccharinnal keverten.
Vissza
E954 - Szaccharin és sói
Szintetikus édesítőszer, a répacukornál kb. 300-400-szor édesebb. 1907 óta használják, eleinte csak mint diabetikus édesítőszert. A 70-es években megvádolták, hogy rákokozó, később azonban teljesen rehabilitálták.
Vissza
E955 - Szukralóz
Egy néhány éve engedélyezett, klórtartalmú répacukor-származék, az eredeti molekulánál több, mint 600-szor édesebb. Legnagyobb része változatlanul kiürül. A több, mint tíz éves vizsgálatok alapján biztonságos, azonban vannak vele szemben még kétségek.
Vissza
E957 - Taumatin
Egy rendkívül édes ízű fehérje, amit a főleg Nyugat-Afrikában honos nevű cserje gyümölcsszerű terméséből izoláltak. Üdítőitalok, cukormentes cukorkák, édességek, fagylaltok édesítésére alkalmas, viszont minthogy fehérje, a sütés, főzés tönkreteszi.
Vissza
E960 - Sztívia
A Dél-Amerikában őshonos
Stevia rebaudiana édeskés leveléből kivonható glikozidkeverék. A sztívia édessége a répacukorénak kb. 150-200-szorosa. Bár régen ismert, az EU-ban és az USÁ-ban sok vizsgálat után csak a 2000-es években engedélyezték.
Vissza
E961 - Neotám
2002-ben engedélyezték az aszpartám módosított származékát, a neotámot. Használata jelenleg kezd felfutni. Ez kb. tízezerszer édesebb a répacukornál és 30-szor az aszpartámnál. A neotámot a fenilketonuria nevű veleszületett betegségben szenvedők is biztonsággal fogyaszthatják.
Vissza
E962 - Aszpartám aceszulfám sója
E950 és E951 keveréke.
Vissza
E965 - Maltit, E966 - Laktit
Mindkettő a izomalthoz (E953) hasonlóan egy redukált cukorszármazékokhoz, vagyis a cukormolekula egyik felét cukoralkohollá alakítják. A tejcukorból így születik a laktit, a malátacukorból a maltit. Mindkettőt csökkentett kalóriájú élelmiszerekhez használják fel, mivel tápanyagtartalmuk csak részben hasznosul.
Vissza
E967 - Xilit (xilitol, nyirfacukor)
Növényekben kötött állapotban igen gyakori, egyesekben szabadon is előfordul. Szinte ideális édesítőszer, mert a fogrontó baktériumok nem tudják felhasználni, cukorbetegek is fogyaszthatják, hasznosuló kalória tartama is kevesebb a répacukornál.
Vissza
E999 - Quillaja kivonat
A Chilében őshonos chilei szappanfakérgéből készül, ú.n. szaponinokat, természetes szappanfélét tartalmazó kivonat. Élelmiszeripari célra a quillaja szaponinok engedélyezettek, elsősorban szénsavas üdítőitalok, gyömbérsör és hasonlók habzásának elősegítésére alkalmazzák.
Vissza
E1103 - Invertáz
Az invertáz enzim a répacukrot (szacharózt) szőlőcukor és gyümölcscukor (glükóz és fruktóz) 1:1 arányú keverékévé hasítja, ezt hívják invertcukornak. Főleg a cukrászipar használja, mert kevésbé kristályosodik, így alkalmasabb szirupokhoz, töltelékekhez, fondant krémekhez. A természetben is gyakori, a méz legnagyobb része is ez.
Vissza
E1105 - Lizozim
A lizozim egy baktériumölő hatású enzim. Több helyen is megtalálható az élővilágban, például a könnyben vagy a tojásfehérjében is. A sajtgyártásban használják fel, hogy az érlelésnél megakadályozzák a nemkívánatos baktériumok okozta erjedést.
Vissza
E1200 - Polidextróz
Szőlőcukor, szorbit (cukoralkohol) kevés citromsav és foszforsav összemelegítésével készülő poliszacharid. Alacsonykalóriájú, rostos töltőanyagként használják, főleg tejtermékeknél. A vér cukorszintjét nem emeli, ezért diabetikus készítményekben is használható.
Vissza
E1201, 1202 - Polivinilpirrolidon félék
Sör, bor, ecet készítésénél használják segédanyagként a zavaros oldatok feltisztítására, mert megköti a mikroszkópikus méretű szennyeződéseket. A késztermék már legfeljebb csak nyomnyi mennyiségben tartalmazhatja. Fiziológiailag olyannyira közömbös polimer, hogy régebben vérpótlószerként is használták.
Vissza
E1400-1451 - Különböző módosított keményítők
A keményítőt nemcsak eredeti, hanem többféle módosított formában is használják, ezek a szervezetben gond nélkül ugyanúgy lebomlanak. A módosítások oka, hogy így bizonyos célokra alkalmasabb, mint az eredeti. Például zsírpótlónak használhatók: a zsírhoz, olajhoz adagolva az sűrűnfolyós lesz és nem csepeg össze-vissza, amikor a frissen sült hamburgert kézbe vesszük. Az E1422-vel főleg salátaöntetekben, ketchupban, kész mártásokban találkozhatunk.
Vissza
E1505 - Trietilcitrát
Citromsavból és etilalkoholból készül. Az élelmiszeriparban a szárított tojásfehérjéhez adják, mivel felhasználáskor megkönnyíti a tojáshab készítését, a habnak jobb állagot biztosít.
Vissza
E1518 - Triacetin
A glicerin és ecetsav vegyülete, a legegyszerűbb zsírnak is felfogható. Az élelmiszeriparban a rágógumi plaszticitásának kialakítására használják mint adalékot, kiszáradásgátló anyagot.
Vissza
E1520 - Propilénglikol
A glicerinhez hasonló, sűrűnfolyó nedvszívó folyadék. Kiszáradásgátló, puhító adalék. A szervezetbe jutva gyorsan felszívódik, egy része a vesén keresztül kiválasztódik, másik része a májban tejsavvá oxidálódik, ami egy általános anyag az élővilágban.
Vissza