Riven naplói, beszédei magyarul


Gehn naplója a laboratóriumában, a Kráter-szigeten

76.6.11  A Kor "természetes" komponenseit már sok-sok éve veszem számba, de még mindig találok bizonyítékokat a d'ni Öt kiemelt szerepére. Már mint gyerek is tisztában voltam azzal, hogy az ötös számnak különös jelentősége volt a d'ni társadalomban – az uralkodó elit régi címereitől kezdve a közemberek szerény otthonáig mindenütt jelen volt. Itteni előfordulása nyilvánvalóan azoknak a szövegeknek az alkotójától ered, amiket felhasználtam ennek a Kornak az összeállításánál – további bizonyítéka annak, hogy a d'ni Mesterek Művészetükkel csakugyan megteremtették az írt csodálatos Korokat, és nem, mint sokan tévesen gondolták, csupán kapcsolatot hoztak létre már létező világokhoz. Bár a legtöbb alkotásom d'ni terveken alapszik, most látom csak, hogy egyértelműen azok a legszebbek és legtökéletesebbek, amelyekbe belefoglaltam az Öt erejét, és remélni merem, hogy egyúttal ezek lesznek szerkezetileg is a legtartósabbak.

Még mindig próbálok rájönni, hogy ebben a magasabb rendű tervezési alapelvben hogyan tükröződik a d'ni szín szimbolika. Bár látszólag egy hatos színrendszeren alapszik, azonban meg vagyok róla győződve, hogy van valami mélyebb kapcsolata az Öttel. Folytatni fogom a vizsgálatokat.

79.1.15  Az ytram csapdák az év folyamán végig kielégítően működtek: a szigetek szétesésének nyilvánvalóan nem volt káros hatása a földalatti ökoszisztémára. Sajnos egyúttal a lázadóknak is hasonlóan bőséges lehetett a termése – a nyilaik számára volt elegendő méreg. De félretéve az aggasztó dolgokat, a hirtelen bőség miatt a pipám számára finomíthattam egy különösen kellemes kivonatot is, ami sokkal lágyabb, mint bármelyik az utóbbi évekből.

Nem szívesen ugyan, de abbahagytam a víz viselkedésének a tanulmányozását, mivel most sokkal fontosabb dolgokra kell koncentrálnom. De a későbbiek számára összefoglalva, vizsgálataim eddig az alábbiakat derítették ki:

Szerintem az itteni víz figyelemreméltó tulajdonságait egy benne található baktériumfajta okozza. Egy olyan mozgékony egysejtű organizmust képzelek el, amely felépítése révén befolyásolni tudja a víz részecskéit, az aggregáció révén a víz szerkezetét, és az a fenyegető körülmények hatására képes megváltoztatni magát. Hosszú idejű extrém hőhatás, például a hosszas főzés, elpusztítja a baktériumokat, s ez magyarázná, hogy miért húzódik el a víz olyan drámaian a hőforrásoktól. Még sokat kell megtudni erről a furcsa jelenségről és hogy lehet-e esetleg valamire hasznosítani.

81.1.14  A kivetítők elkészítése minden gond nélkül sikerült. Érdekes, hogy milyen könnyen tudtam adaptálni a d'ni technológiát az amadi leutánzására; szembeszökő a két kultúra közti hasonlóság. Kíváncsi lennék, hogy vajon volt-e valamikor a két kultúra között kommunikáció vagy kereskedelmi kapcsolat; Keta népe talán d'niak leszármazottja volt – örülnék, ha így lenne. De mindennek már semmi értelme.

83.2.10  Befejeztem a gőzszelepfejek kar­bantartását... Nagyon elégedett vagyok a rendszer folyamatos jó műkö­désével – még egy példa a d'ni technológia maga­sabbrendűségére. Ironikus, hogy éppen Atrus és Catherine juttatott akaratlanul is egy ilyen kényelmes energiaforráshoz.

Biztos vagyok benne, hogy a Rés valójában egy váratlan mellékterméke volt azoknak a változtatásoknak, amelyeket Atrus és Catherine írtak a Korba, hogy engem csapdába ejtsenek menekülésük során, és hogy Atrusnak sohasem volt szándéka elveszejteni a Kapcsoló Könyvet a csillagok között. Ennél már jobb a Könyv megsemmisítése, mintsem azt reszkírozni, hogy idegen kezekbe kerüljön. Azonkívül, ha előre látták volna a Rés keletkezését, biztos más megoldást kerestek volna, mivel az ebből eredő katasztrófa az egész világot elemésztette volna, ha én nem avatkozom közbe. Catherine biztos nem vállalt volna fel ekkora kockázatot. És a fiam, ismervén benne az eltökéltség hiányát, Rivent nyilván csupán a börtönömnek szánta és nem halálos ítéletnek.

82.5.8  Abbahagyom a Rés alatti csillagok rendszeres megfigyelését. Követtem a csillagok mozgását, és bebizonyosodott, hogy a pályájuk ciklikus, azonban megfelelő műszerezettség nélkül nincs sok értelme folytatni. A Rés természetéről alkotott kezdeti feltételezésem nem sokat változott első megjelenése óta. Valószínűleg oly módon hasadt meg ennek a Kornak a szerkezete, hogy az lehetővé teszi két különböző, de egymást átfedő tér között az anyag nyugodt kicserélődését. Bár az ezzel járó paradoxonok ellentmondanak a konvencionális fizika törvényeinek, a Rés első megjelenésekor tapasztalt hatalmas szélforgatag nyilván azzal a vákuummal lehetett kapcsolatban, amit az ember el is vár az űrtől, azonban már az első vizsgálataim is belélegezhető levegő jelenlétére utaltak. Az, hogy Atrus és Catherine levetették magukat a mélységbe, szintén további bizonyíték arra, hogy biztonságos az utazás – anélkül azonban, hogy többet tudnék ennek természetéről, ezt nem reszkírozhatom meg magam is. Nehéz megmondani azt is, hogy mi történne, ha ennyi idő után ismét megnyitnám a Rést, az eredmény azonban valószínűleg katasztrofális lenne.

82.7.1  A reményeim ismét meghiúsultak! A legutolsó tinta összetétele csak a kudarcok hosszú sorát gyarapította. Nagyon kiábrándító, hogy miután ekkora munkát fektetett az ember egy üres Kapcsoló Könyv elkészítésébe, a végén meg kell semmisíteni, mert nem működik! A labor már túl gyakran kellemetlenül meleg ezeknek a vég nélküli csalódásoknak a lángjaitól. A d'nibeli könyvtáram nélkül egyszerűen túlhaladja a lehetőségeimet egy igazi ortodox Kapcsoló Könyv megalkotása – de egyszerűen nem égethetek el még egy könyvet! Kell lennie másik útnak.

82.7.6  A sors keze! Tegnap késő éjjel, míg ezeken a vég nélküli balsikereken töprengtem, rágyújtottam a pipámra. A tűzmárvány leesett és keresztül gurult az előttem levő nyitott Könyv Kapcsoló Képén. Ha ennek következményét nem lehetett volna megismételni, nem hittem volna a szememnek – a márványgolyó nyomában halványan, de egyértelműen kitisztult a kép! A változás nem tartott sokáig, de félreérthetetlen volt. Ha megtalálnám a módját, hogy a tűzmárványgolyóknak megnöveljem az energialeadását, ez valószínűleg eléggé elnyomná az ingadozásokat ahhoz, hogy egy stabil második kapcsolat jöjjön létre. De hogy?

82.9.6  Egy téranomália jelent meg tegnap a Templom-sziget északi partja fölött öt arasszal: egy maréknyi csillag, látszólag azonosak azokkal, amik a Rés alatt látszanak. Egy kis felhőként kezdődött – mint egy lyuk, ami aztán véletlenszerű nekilódulásokkal növekedni kezdett. Némi próbálkozások árán végül sikerült beskatulyázni rúnalemezekkel, hasonlókkal, mint amit a Rés lezárására terveztem. Úgy vélem, ki fog tartani, azonban az új hasadás kialakulása aggasztó. És mégis az a hátborzoló érzésem támadt, hogy valami alapvető dolog most a javamra billent. Úgy vélem, itt az idő, hogy ezt a megmagyarázhatatlan rejtélyt újból szemügyre vegyem.

82.9.6  Felállítottam egy kis dómot, egy nyomás alatti légzsilipet, a bezárt hasadásra. Ez lehetővé teszi, hogy biztonságos és óvatos felderítéseket végezzek a Térségben nélkül, hogy Rivent további veszélynek tenném ki és elejét vegyem az ezzel járó nyugtalanságnak. Felfoghatatlanul valószínűtlen ez a térség – de meglepő módon jóval barátibb, mint azt a kezdeti megfigyeléseim szerint hittem. Csakugyan lehetséges benne a lélegzés. Néha inkább olybá érződött – bármilyen nonszensznek is hangzik –, mintha a tér lélegzett volna be engem... és ennek során átitatódtam a végtelen lehetőségek érzésével.

82.9.13  Végre a remélt áttörés! A Térségben folytatott első egész napos kísérletezés után meglepődve fedeztem fel, hogy a kabátom zsebében levő tűzmárványok fluoreszkálnak! Egy gyors ütésteszt bebizonyította, hogy az energiaszintjük jelentősen megnövekedett, és a töltésük is hosszabb ideig megmaradt, mint gondoltam volna! Az isteni gondviselés nyilvánvaló jele, hogy a Térség adta a rejtvény végső darabját: egy nyilvánvalóan végtelen energiaforrást, ami több, mint elég a Kapcsoló Könyveim feljavításához. De gyorsan kell cselekednem: két újabb hasadás is keletkezett közben – mindegyikük agresszívabb és nehezebb bezárni, mint az előzőt. Félek, hogy kifutok az időből.

83.2.8  A hasadások száma már ötre emelkedett – biztos jele annak, hogy jó úton haladok. A hozzájuk tartozó dómokat a Térségen belül járdákkal kapcsoltam össze, és ez egyúttal egyfajta szigetek közti rövidítésül szolgál, miközben a tűzmárvány komplexum továbbfejlesztési munkálatait folytatom.

83.3.3  Tegnap két további emberemet vesztettem el és ez világossá tette, hogy a teljes energiaspektrum túl erős még a legjobb tűzmárványgolyóim számára is. Ezért úgy döntöttem, hogy felosztom öt különálló frekvenciatartományra, és ezeket később egyesítem a Könyv számára. Felállítottam öt töltőállomást a Térségben, és mindegyiket kalibráltam, hogy a totális energiának csak egy részével lásson el egy-egy kezeletlen tűzmárványt. A feltöltött márványokat egy pneumatikus csőrendszer szállítja a riveni nagy aranydómba, hogy ott egyesüljenek. A szabadság már a kezem ügyében van!

83.5.7  Megoldódott a Rivenre történő visszatérés kérdése is. Reken az évek folyamán már bebizonyította a használhatóságát, néha már az én mérnöki teljesítményeimmel is rivalizált. Az övéké lesz a dicsőség, hogy elsőkként léphetnek be az új Korba, s magukkal viszik a szükséges anyagokat, hogy megépíthessék egy erősen egyszerűsített változatát a Könyv mechanizmusának – ezt személyesen én terveztem. Ha nem térnek vissza egy észszerű időn belül, akkor átdolgozom a terveimet és újabb embereket küldök át oda mindaddig, amíg sikeredik a dolog. Felkészültem rá, hogy amennyiben kudarcot vallanának, akár az utolsó riveni embert is feláldozom a cél érdekében – nem lehet hibázni.

83.9.11  Végre, létrejött egy életképes visszacsatolás. Örökkévalóságnak tűnő fáradozások és áldozatok árán – elkerülendő az indokolatlanul létrehozott Korokat – végül kapcsolódtam egy új Korba!

233

Üres és sivár világ, mindazonáltal tökéletesen megfelel a céljaimnak. Szigorúan összevetve a valóságot az írással, biztos vagyok benne, hogy idővel egy sokkal alkalmasabb Kort is tudok majd alkotni, és onnan újraindíthatom a missziómat. Most azonban itt fogom felépíteni az irodámat és a lakóhelyemet, hogy biztonságban és háborgatás nélkül folytathassam a kísérleteimet.

Bár ez csak egy ugródeszka, 233 óriási győzelem. Ha meggondolom, hogy mindössze évek alatt eljutottam oda – ilyen primitív körülmények között is –, ahová a d'ni őseimnek csak évszázadok alatt sikerült!

86.6.7  Az egyik alkalmazottamat rajta­kaptam, amint ezt a naplómat nézegette. Többet ezt biztosan nem fogja csinálni, de azért örülök, hogy olyan nyelven írtam, amit ezek az emberek nem tudnak megfejteni.

Talán itt az ideje, hogy a biztonsági előírásokat megvitassam a Céh Mesterekkel. Az Építők, Felügyelők és Földmérők részéről nem várható probléma, azonban a Könyvkészítőket és Nevelőket jobban kellene... motiválni.

86.10.24  Több olyan jelentést is kaptam, hogy néhányan "szellemeket" láttak. Úgy látszik, hogy Catherine vezetésével a lázadók (avagy "Fekete Mások", ahogy a falubeliek makacsul nevezik őket) újabb hazugságokat ültettek terrorjuk taktikájába, s felújították a kampányukat is, hogy a könnyen befolyásolhatókat megfélemlítéssel kényszerítsék csatla­kozásra, felhasználva ehhez babonás hiedelmeiket is. Úgy vélem, foglalkoznom kéne ezzel, bár szinte nevetséges benyomást tett rám: ha a lázadók tökkel­ütöttekkel akarják hígítani a soraikat, akkor minek akadályozzam őket?

87.3.29  A lázadók egyik tőrének a kémiai analízise különös eredménnyel szolgált: a fémben olyan elemek is szerepelnek, amelyekkel eddig még nem találkoztam a szigeteken. Úgy látszik, hogy a lázadóknak van egy számomra ismeretlen forrásuk: egy bánya talán vagy egy eddig feltérképezetlen sziget?

A legtöbb tőrt a falu déli oldalán találták. Ez az a terület, ahonnan a legtöbb "rejtélyes eltűnést" jelentették. Azt hiszem, szükséges lesz arrafelé jobban is körülnézni.

Aggaszt, hogy jelenlétük bizonyságául egyre-másra hagyják ott ezeket az egyedi tőröket: felbátorodtak, mintha már nem kellene tartaniuk búvóhelyük felfedezésétől.

87.6.27  A legfrissebb mérések azt bizonyítják, hogy a szigetek mozgása jelentősen lelassult. Előző becsléseim szerint a teljes összeomlás kb. három hónap múlva lett volna várható, de az új adatok alapján most bizonytalan vagyok. Majdnem teljesen készen vagyok a 234. Kor írásával, s nagy a bizodalmam benne, hogy biztonságos hely lesz az áttelepülésre; mindazonáltal jó lenne tudni, hogy mi okozta a Kor felbomlásának lassulását. Lehetséges, hogy végül is stabilnak bizonyul? Ha igen, meg kell találnom az okát, hogy ez a Kor miben különbözik a 233. Kortól – amelyen már mutatkoznak a felbomlás aggasztó jelei – azonban további vizsgálatok szükségesek. És mégis...

És még valami, ami gondolkodóba ejt... Lehet, hogy valaki az Ötödik Kor hibáinak kijavításával próbálkozik? Ha igen, akkor ebben szinte bizonyosan Atrus keze van benne.


Vissza