Alginsav (E400) és sói (E401-E404)
(Alginic acid and alginates)

Source: Wikimedia commons
Az óriás tengeri barnamoszat (Macrocystis pyrifera) hamujából régebben hamuzsírt és jódot állítottak elő, manapság szódaoldatos extrakcióval alginsavat nyernek ki belőle nagy mennyiségben. Az alginsav egy cukorszármazék, poliszacharid. A sav maga vízben nem, de lúgokban alginát sókként oldódik, s könnyen képez kolloid, zselészerű, kocsonyás oldatokat.
Felhasználás: Az élelmiszeriparban krémek, puddingok és mártások készítéséhez, sűrítéséhez használják, valamint fagylaltoknál (hogy selymesen és ne jegecesen fagyjon meg), de felhasználási területe igen széles: festékek, sebkenőcsök, szuszpenziók stabilizálása, stb. A kalcium-alginát oldatok tixotróp sajátságúak, vagyis állás közben megdermednek, kavarásra ismét folyékonnyá válnak.
Kémia: Az alginsav kémiailag glikozidos kötésekkel kapcsolódó cukorsavakból (főleg β-D-mannuronsav kevés α-D-glükuronsavval) felépülő hosszú láncú poliszacharid, biopolimer.
Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása
frissítve: 2021.05.22.