Alginsav (E400) és sói (E401-E404)
(Alginic acid and alginates)
Az óriás tengeri barnamoszat (Macrocystis pyrifera) hamujából régebben hamuzsírt és jódot állítottak elő, manapság szódaoldatos extrakcióval alginsavat nyernek ki belőle nagy mennyiségben. Az alginsav egy cukorszármazék, poliszacharid. A sav maga vízben nem, de lúgokban alginát sókként oldódik, s könnyen képez kolloid, zselészerű, kocsonyás oldatokat.
Felhasználás: Az élelmiszeriparban krémek, puddingok és mártások készítéséhez, sűrítéséhez használják, valamint fagylaltoknál (hogy selymesen és ne jegecesen fagyjon meg), de felhasználási területe igen széles: festékek, sebkenőcsök, szuszpenziók stabilizálása, stb. A kalcium-alginát oldatok tixotróp sajátságúak, vagyis állás közben megdermednek, kavarásra ismét folyékonnyá válnak.
Kémia: Az alginsav kémiailag glikozidos kötésekkel kapcsolódó cukorsavakból (főleg β-D-mannuronsav kevés α-D-glükuronsavval) felépülő hosszú láncú poliszacharid, biopolimer.
Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása
frissítve: 2021.05.22.