Szómagyarázatok
Acetát | Az ecetsav sója vagy észtere. |
Acilezés | Annak a kémiai eljárásnak a neve, amikor egy molekulába egy savmaradék csoportot (acilcsoportot, R‑CO‑) visznek be, például egy hidroxil (‑OH), amino (‑NH2), tiol (‑SH) csoporttal kapcsolják |
Aglikon | Egy glikozid nem cukor része. |
Alkohol | A mindennapi életben alkohol alatt a borszeszt avagy etilalkoholt értjük, amely az erjedés során képződik cukorból, de a faszesz, metilalkohol is közismert. Nagyon sokféle alkohol létezik: ha egy telített szénhidrogén egyik hidrogén atomját hidroxil, OH csoporttal helyettesítjük, alkoholt kapunk… Bővebben |
Allergén | Az élelmiszerek összetevõi normális esetben ártalmatlan anyagok, azonban az arra érzékeny embereknél (azonnali) allergiás reakciót vált ki. |
Aminosav | A fehérjék alapvetõ építõelemei, "lego kockái", melyek molekulái bázikus aminocsoportot és savas karboxilcsoportot egyaránt tartalmaznak (például glicin, cisztein, glutaminsav, stb.) A természetes fehérjékben 22 féle aminosav található. Ezekbõl az emberi szervezet 9-et nem tud elkészíteni, ezek az esszenciális aminosavak, amelyeket a tápláléknak tartalmaznia kell. |
Antioxidáns | Olyan anyag, amely megvéd egy másik anyagot a levegõ oxigénjének (vagy valamilyen más oxidáló anyag) káros hatásától, miközben õ maga oxidálódik (például a C-vitamin, aszkorbinsav). Kémiailag ezek sokszor redukálószerek. Más antioxidánsok az oxidáció során képzõdõ peroxid-gyököket is megkötik (például E-vitamin, tokoferol). |
Cukoralkohol Cukorhelyettesítő |
A cukrok redukciójával cukoralkoholok keletkeznek, mind a természetben, mint mesterségesen. A cukoralkoholok (pl. szorbit, mannit, xilit) ugyancsak édesek, némelyik változatlanul kiürül, a legtöbbjük lebomlik és elég a szervezetben, de nem kell hozzá inzulin, így a cukorbetegek is fogyaszthatják.Bővebben |
Enzim | A szervezetben folyó valamilyen folyamatot (kémiai átalakulást) gyorsító, serkentõ fehérje. Például az emésztõenzimek a tápanyagok lebontását segítik, a proteázok a fehérjék, a lipázok a zsírok lebontását végzik. Az emberi sejtekben több, mint ezer különbözõ enzim mûködik. |
Észter | Ha egy (szerves) sav és egy alkohol vízkilépés közben egyesül, egy semleges molekula, úgynevezett észter képződik…Bővebben |
Fenol | Lásd Polifenol |
Foszfolipid Glikolipid |
Egy diglicerid egy foszfát csoporton keresztül kapcsolódhat más vegyületekkel is, ezek a különféle foszfolipidek, amik a sejtburok, a sejtmembrán fő alkotói… Bővebben |
Glicerid, zsír, olaj |
A gliceridek a glicerin és hosszú láncú zsírsavak összekapcsolódásából születnek. Egy glicerinre 1,2, vagy 3 zsírsav juthat, ez utóbbiak a trigliceridek,…Bővebben |
Glikozid, glükozid | Nagyon sok, főleg a növényekben előforduló anyagban (alkaloidok, antibiotikumok, festékanyagok, stb.) egy alapvázhoz (ún. aglikonhoz) egy vagy több cukor, vagyis szénhidrátmolekula kapcsolódik, ezek a glikozidok. Ha a szénhidrátkomponens szőlőcukor, glükozidoknak hívjuk őket. Általában könnyen elbomlanak a megfelelő cukorrá és a cukormentes aglikonná. Bővebben |
GMP | A jó/helyes gyártási gyakorlat (good manufacturing practice, GMP): azon módszerek, gyakorlati eljárások összessége, melyek biztosítják az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságosságát és megfelelõségét. |
Halogén | A fluor, klór, bróm és jód alkotják a halogén elemek családját. Halogénezés: klór, bróm, stb. atom bevitele egy molekulába. |
Heterogyűrűs vegyület | Olyan gyűrűs vegyületek, ahol a gyűrűben nem csak szénatom, hanem egyéb atomok is találhatók, leggyakrabban oxigén, kén vagy nitrogén. Gyakoriak a természetben (pl. alkaloidok, poliszaccharidok), a gyógyszerek nagy része is heterogyűrűs vegyület. |
Hidrofil Hidrofób |
Egy molekula vagy egy részének vízkedvelő illetve víztaszító tulajdonsága. A hidrofil anyagok általában jól oldódnak vízben és nem vagy rosszul olajokban, apoláris szerves oldószerekben (éter, kloroform, benzin, stb.) |
Hidrolízis | Az a kémiai folyamat, amikor egy anyag vízfelvétel közben elbomlik, alkotóira esik szét. Ez gyorsabban vagy lassabban önmagától is lejátszódhat, azonban melegítés, savak vagy vagy lúgok jelenléte jelentősen meggyorsíthatja. Tipikus régi példa a szappanfőzés vagy burgonyakeményítőből a "krumplicukor" készítése, de a mindennapi konyhai műveletek során is tudtunkon kívül gyakran ezt tesszük. Az élő szervezetben is sokszor lejátszódik, itt természetesen szó sincs melegítésről, a sejtekben ezt a megfelelő enzimek végzik. |
Higroszkópos anyag | Magyarul nedvszívó – mint a nescafe, ha nyitva hagyjuk az üvegét, összeáll, összecsomósodik, esetleg elfolyósodik. A konyhasó és a magas sótartalmú fűszerkeverékek is ilyenek. Ezért szokás ezekhez keverni kevés olyan segédanyagot, amely meggátolja az összecsomósodást, tapadást. |
In vitro In vivo |
Nem élõ szervezetben (esetleg szövettenyészetben), illetve élõ szervezetben végzett vizsgálatok (hatás, toxicitás, stb.) |
Karcinogenitás | Rosszindulatú daganat képzõdését elõsegítõ hatás. |
Katalitikus hidrogénezés | A redukció nagyon általános és gyakori folyamat az élő és élettelen világban. A szerves vegyületeknél ez általában hidrogénfelvétellel jár, például ha egy kettős kötést egyszerű kötéssé redukálunk: -CH=CH- → -CH2-CH2-. Ez többféleképpen elvégezhető, egyik módja a katalitkus hidrogénezés, amikor az anyagot hidrogénnel reagáltatják valamilyen katalizátor (platina, nikkel, stb. származék) jelenlétében. Az élő sejtekben is gyakori folyamat, azokban ezt különféle enzimek végzik. A köztudatban (és a médiában) a katalitikus hidrogénezés fogalom összekapcsolódott a transz-zsírsavak képződésével, ez általánosult és az eljárást károsnak tartják. Ez nem igaz. Csak bizonyos körülmények és bizonyos zsírsavak esetén képződnek nem kívánt szerkezetű telítetlen zsírsavak, s miután a probléma kiderült, módosítottak az eljáráson. |
Konjugált kettőskötések | Lásd polién |
Laktongyűrű | Gyűrűs észter |
Lipid | Glicerinnek és hosszú láncú zsírsavaknak a vegyületei (észterei), legegyszerűbb formái a trigliceridek, ezek a zsírok és olajok. Ha az egyik zsírsav helyett foszforsav kapcsolódik a glicerinhez, foszfolipidekről beszélünk, ezek főleg a sejtmembránok alkatrészei, ha cukor, ezek a glikolipidek…Bővebben |
Lipofil Lipofób |
Egy molekula vagy egy részének olajkedvelő illetve olajtaszító tulajdonsága, az ilyen anyagok előszeretettel oldódnak apoláris szerves oldószerekben (éter, kloroform, benzin, stb.) és nem vagy nagyon rosszul oldódnak vízben. |
Mikotoxin | Bizonyos penészgombák által termelt, emberekre és állatokra igen kis mennyiségben is veszélyes méreganyagok. Képzõdésüket nagymértékben elõsegítheti a rossz idõjárás és a növényi alapanyagok nem megfelelõ betakarítási és tárolási körülményei. |
Nukleotid | A nukleinsavak (DNS, RNS) építőelemei, "építőkockái", egy heterogyűrűs részből, egy cukorrészből és egy foszfátcsoportból állnak. A nukleinsavakban ezek kapcsolódnak össze hosszú spirális láncokká. Lásd pl. guanilsav vagy inozinsav. |
Optikai izomer, D- és L-anyag, racém | Szerves vegyületeknél gyakori, hogy két vegyület atomjai és atomcsoportjai a síkban rajzolva ugyanúgy kapcsolódnak, a valóságban azonban mégis az egyes atomok vagy csoportok térállása különböző. Az optikai izomer molekulák egyszerűbb esetekben egymásnak a tükörképei, mint pl. a jobb és bal cipő, forgatással nem hozhatók fedésbe. Ezek a szervezetben különbözőképpen viselkednek. Bővebben |
Paraffin | Több értelemben is használt szó. A mindennapi életben az ásványi eredetű fehér viasz konzisztenciájú anyagot hívják paraffinnak (paraffingyertya, padlóviasz). Kémiailag az egyszerű, csak szenet és hidrogént tartalmazó telített, nyíltláncú (alifás) vegyületek tartoznak ide…Bővebben |
Polién | A váltakozva egyes és kettős kötésekből felépülő hosszabb szénláncokat poliéneknek hívják, ilyenek például a karotinoidok és xantofilek A poliének általában színesek, mert a poliénlánc fényelnyelése a színkép látható részére esik, a vegyület színe a kiegészítőszínnek felel meg. Egyesek felhasználása korlátozott, mert nem fényállók és könnyen oxidálódnak. |
Polifenol | A fenolok aromás hidroxi vegyületek, másszóval amikor pl. egy benzolgyűrűhöz egy vagy több hidroxil csoport (-OH) kapcsolódik. Több hidroxil csoport esetén beszélhetünk polifenolokról, több ilyen molekula egy óriásmolekulává is egyesülhet. Tipikus példája ennek az E180 tannin. A polifenolok általában könnyen oxidálódnak, ezért egyúttal antioxidánsok is. |
Poliszacharid | Nagymolekulájú összetett cukrok. Több száz vagy ezer egyszerű cukormolekula láncszerűen összekapcsolódva alkotja a poliszacharidokat. Az összekapcsolódás módja nagyon befolyásolja a keletkezett poliszacharid tulajdonságait. Például az ember számára emészthető növényi keményítő, az emészthetetlen cellulóz és az állati tartalék tápanyag glikogén egyaránt szőlőcukorból épül fel. A variációk száma végtelen, sok példa rájuk az E400-E418 közötti növényi sűrítő anyagok. Bővebben |
ppm, ppb | Az egy ezreléknél kisebb koncentrációk mérésére használt egységek. ppm: parts per million, milliomodrész, 10-6 rész, például milligramm/kilogram, vagy 2-3 csepp víz 50 liter vízben. ppb: parts per billion, milliárdod rész, 10-9 rész, például mikrogram/kilogram, vagy 2-3 csepp víz 50 m3 vízben. |
Szénhidrát | A cukrok, vagyis szénhidrátok nélkülözhetetlenek a szervezet számára: egyrészt a szén-dioxiddá való elégetéssel…Bővebben |
Terpének | Más néven izoprén vázas vegyületek. A természetben előforduló vegyületek egyik nagy családja, sok illatanyag, növényi olajok alkotói, stb. tartoznak ide, de a terpénekhez tartoznak a karotinoidok is, és a szteroidok is terpéneken át bioszintetizálódnak. Jellemző rájuk, hogy telítetlenek és az alapvázuk C5H8 (izoprén) többszöröse. További osztályozásuk szerint vannak monoterpének (pl. kámfor), diterpének (pl. A-vitamin), triterpének (pl. a koleszterin kiindulási vegyülete), tetraterpének (pl. likopin), stb. |
Tixotrópia | Amikor egy sűrűnfolyó anyag állás közben gyorsan megdermed, kocsonyásodik, de mozgatásra, keverésre ismét folyékony lesz. Ilyenek például az ajtó/ablakfestéshez használt jobbfajta olajfestékek is: amíg ecseteljük, folyékony, de utána gyorsan megdermedt, hogy ne folyjon meg. |
Viszkozitás | Egy anyag folyási képességének, belsõ súrlódásának, az alakváltozással szembeni ellenállásának, köznapi értelemben vett sűrűségének mértéke. A víz viszkozitása kicsi, az olajé nagyobb, a mézé nagy, az útburkoláshoz használt kátrányé igen nagy. |
Zsírsav | A nevüket onnan kapták, hogy a zsírok és olajok alkotórészei, és ezekből állíthatók elő…Bővebben |