Antociánok (E163)
(Anthocyanins)
A természetben a piros szőlő, vörös káposzta, fekete bodza, stb. tartalmaz az anticián csoportba tartalmazó festőanyagokat. A savas kőzegben vöröseskék, lila szín lúgosításkor kékesszürkévé változik (erre főzéskor oda is kell figyelni).
Az élelmiszerszínezékként forgalomba kerülő antociánokat általában vörös káposztából vagy szőlőhéjből nyerik alkoholos extrakcióval. Teljesen biztonságos anyagoknak tekintik ezeket. Bár kísérletileg erős az antioxidáns hatásuk, a szervezetben ennek tulajdonítható hatásokat ("rákellenes", "öregedésgátló") nem lehetett egyértelműen kimutatni, a szervezetben gyorsan lebomlanak.
Kémia: Kémiailag különféleképpen hidroxilált és metilált aromás flavonszármazékok glükozidjai (pelargonin, cianidin, delfinin, stb.); a flavonok a növényvilágban nagyon gyakori oxigéntartalmú telítetlen kettősgyűrűs vegyületek. A glükozidok könnyen elhidrolizálhatók, a cukorkomponensre és az aglikonra, antocianidinre. Indikátor festék tulajdonságú, színe a kőzeg savasságától függ.