Aszpartám (E951)
(Aspartame)
Az aszpartám édes ízét is véletlenül fedezték fel: 1965-ben új gyomorfekély ellenes szereket kerestek és szintetizáltak a G. D. Searle cégnél, amikor egy vegyész papírlapozás közben az ujját megnyalva véletlenül észrevette a szokatlan édes ízt. Kiderült, hogy ez egy dipeptid köztiterméktől származik. A vegyületet ott helyben kipróbálták kávéban is, s kiderült, hogy használható édesítőszer.
Az aszpartám nagy előnye, hogy teljesen természetes anyagokból áll: két aminosav, a glutaminsav és fenilalanin alkotta dipeptid metilésztere. Ez az emésztés során alkotóira bomlik, ugyanazokra, amikből a fehérjék is felépülnek. Emiatt elvileg nem kalóriamentes, de olyan kis mennyiséget használnak belőle, hogy a bevitt tápérték gyakorlatilag nulla. Az aszpartám a tápcsatornából soha nem lép be a szervezetbe, ezt alaposan és sokan vizsgálták. Teljesen biztonságos, mindenütt engedélyezett anyag. Nem teljesen hőálló, főzési és sütési hőmérsékleten bomlik, ezért például pékárukban nem használják.
A napi biztonságos maximális összmenyiség 40 mg/testsúlykg, élelmiszerekben az engedélyezett max. mennyiség általában 200-600 mg/kg, 6000 mg/kg kis mennyiségben fogyasztott termékekben (például lehelletfrissítő pasztillákban).
Tévhit: Sok honlapon látható lángbetűkkel kiemelve, hogy az aszpartám metanolt (faszeszt) tartalmaz, ezért nagyon veszélyes. Hadd ne minősítsem az írókat – bizonnyal az tévesztette meg őket, hogy a metilészterek lebomlásakor az egyik termék csakugyan metanol s az csakugyan méreg egyszerre nagy mennyiségben. A szervezet azonban az ilyen kis mennyiségű metanolt gond nélkül lebontja, mivel fel van rá készülve. Ha nem lenne, az emberiség már régen bajban lenne, hiszen csekély mennyiségű metanol gyakran bekerül a szervezetünkbe a táplálékkal együtt, főleg gyümölcsökből. Csak két forrást említenék: a szeszes erjedés sohasem megy végbe tisztán, az etilalkohol (etanol, borszesz) mellett mindig képződik nyomnyi metanol is, ami benne marad az italainkban, a megengedett mennyiség 0,15% körül van. Másrészt (részben) metilészterek alkotják az ún. gyümölcsésztereket: ezek a gyümölcsök illatanyagai, amiket a nyers gyümölcs fogyasztásakor vagy egy pohárka gyümölcspálinka alkalmával mi is elfogyasztunk. De metilésztert tartalmaz az almában és egyéb gyümölcsökben levő zselésítőanyag, a pektin is. A fenti 40 mg/testsúlykg adatból számolva egy 70 kg-os embernél a maximális napi adagból elvileg max. 280 mg (0,28 g) metanol keletkezhet (a metanol eliminációja a szervezetből kb. 7,5 g/óra). Fél liter átlagos, aszpartámmal édesített üdítőitalt elfogyasztva ez mindössze kb. 30 mg.
Az aszpartám (és persze minden fehérjét tartalmazó élelmiszer) fenilalanin tartalmára egy ritka veleszületett anyagcsere betegségben szenvedőknek kell odafigyelniük, nevezetesen a fenilketonuriában (PKU) szenvedőknek. Ezért szükséges, hogy az aszpartám jelenléte fel legyen tüntetve az élelmiszeren. A fenilalanin létfontosságú aminosav a szervezet számára, nem csak közvetlenül a fehérjék, hanem egyéb anyagok (pl. tirozin, adrenalin) bioszintéziséhez is nélkülözhetetlen. A felesleges fenilalanint a szervezet egyszerűen lebontja. A fenilketonuriában szenvedőknél a lebontás egy enzim hiánya miatt elakad egy köztiterméknél, ami felszaporodva mérgezi az agysejteket. Náluk nagyon pontosan ki kell számolni a táplálékkal bevitt fenilalanin mennyiségét – csak a valóban szükséges mennyiség megengedett, egy tized grammal sem több. Ezért az aszpartámot tartlamazó élelmiszereket a "fenil-alanin-forrást tartalmaz" figyelmeztetéssel kell ellátni. Szórványosan felbukkantak közlemények egyéb, 1-2 esetet leíró mellékhatásokról, ezeket azonban sehol sem erősítették meg komoly vizsgálatok.
Az aszpartámhoz nagyon hasonló két újabb édesítőszer a neotám és az advantám, amelyek azonban jóval édesebbek, így még kevesebbet kell belőle használni.
Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása
frissítve: 2021.6.15