Annatto (bixin, E160b)
(Annatto, bixin)
A karotinoidokhoz tartozó természetes vöröses növényi festék. A Dél-Amerikában honos örökzöld orleánfa (Bixa orellana) magját körülvevő vörös színű terméslepelből nyerhető festéket már az indiánok is használták, olajjal keverve testfestékként és a moszkitók csípése ellen. A festékanyag tisztán lúgos kivonással izolálható a növényből, de olajos oldatban is forgalomban van. A spanyolok régen sáfrány helyett is használták ételek színezésére, a szín mellett kissé csípős ízt is ad az ételnek.
Felhasználás: Élelmiszerfestékként főleg vaj és margarin, egyes sajtok (cheddar és chester), stb. színezésére használják. Újabban javasolják a szintetikus tartrazin (E102) kiváltására is.
Kémia: A karotenoidok (ld. karotin) csoportjába tartozik (apokarotenoid = oxidált karotenoid). Két anyag keveréke: a feldolgozás során a bixin "jobboldali" metilésztercsoportja részben hidrolizál savvá, illetve nátrium sójává.
Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása
Tudatos vásárló honlap ismertetése.
frissítve: 2021.04.22