Különféle karotinok (E160aI és II)
(Carotene)
A természetben igen elterjedt sárga színű növényi pigmentek, szerkezetileg igen hasonló vegyületek (alfa-, béta-, gamma-karotin stb.) keveréke. Nevük a sárgarépa (Daucus carota) nevéből származik. Az állatvilág számára a béta-karotin a legjelentősebb, mivel ebből a szervezet el tudja készíteni a látáshoz szükséges retinolt (A-vitamin). E fontosság ellenére az állati szervezet nem tudja szintetizálni magát a karotint. A növények viszont igen, mivel a fotoszintézishez nélkülözhetetlen. A tiszta béta-karotint hexános extrakcióval vonható ki a sárgarépából. A természetben csaknem 700 féle fordul elő. Előállítják teljesen szintetikus és biotechnológiai úton is gombák, algák, baktériumok segítségével. Tiszta, tablettázott vagy kapszulázott formában is árulják természetgyógyász boltokban. Ennél talán jobb megoldás, ha minden nap elrágcsálunk egy nyers sárgarépát.
Az E160 családhoz tartozó többi színezőanyag is karotin féleség (karotinoid).
Felhasználás: Élelmiszerfestékként főleg vaj és margarin, sajtok, üdítőitalok színezésére használják.Kémia: Az ún. izoprén vázas szénhidrogének vagy terpenoidok csoportjába tartozik. Ezekre jellemző, hogy egy 5 szénatomos telítetlen alapvegyület, az izoprén megsokszorozádával bioszintetizálódnak. A hosszú, váltakozó egyes-kettős kötések láncolata ún. konjugált rendszert vagy poliént alkot, ennek a fényelnyelése a színkép ibolyakék részére esik, ezért látható színük a sárga – narancssárga tartományba esik.
Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása.
Karotinoidok (kémia)
Előállítás kémiai és mikrobiológiai úton (angol szakmai cikk)
A karotenoidok szerepe, funkciója és előállítása (összefoglaló angol szakmai cikk)
frissítve: 2021.5.6