Karragén (E407), Feldolgozott euchema moszat (E407a), Furcellarán (E408)
(Carrageenan, Furcellaran, Processed Euchema seaweed)
Felhasználás: széleskörű. Csokoládés és tejes italok, joghurtok, krémek, mártások, szószok sűrítése, húskonzervekben a zsír részben pótolható vele illetve meggátolható a kicsapódása, stb. Gyógyszerkészítményekben (orrcsepp, fülcsepp, gyomorfekély tüneteinek enyhítése, stb.) is alkalmazzák, egyes kozmetikai készítményekben, fogpasztában, cipőkrémekben, stb.
Kémia: A karragén féleségek lináris, hosszú láncú poliszacharidok, szénhidrátok. Az ismétlődő egységek D-galaktózból (a tejcukor egyik alkotója) állnak, amelyek szulfátcsoportokkal vannak észteresítve. Szerkezetileg többfajta karragén létezik (κ, λ, ι) az eredettől függően, ezek a szulfát tartalomban és a 3,6-anhidro átkötések számában különböznek. A furcellarán kevesebb szulfátészter csoportot tartalmaz.
Régebben a karragénről felröppent az a hír, hogy állatkísérletekben a karragén kapcsolatba hozható gyomorfekéllyel, azonban a FAO/WHO szigorú vizsgálatai ezt nem találták megalapozottnak. Elképzelhető, hogy a lebomlott anyag okozhatott gondot, ezért a biztonság kedvéért mindenütt megszigorították a minőségi követeleményeket (az étkezési célú anyag molekulatömege kb. 1000 kDa, a lebomlotté 20 kDa, a jelenlegi EU szabályozás szerint az 50 kDa alatti mennyiség max. 5% lehet). A dolog ellentmondásosságát növeli, hogy gyomorfekélyben szenvedő emberek állapotán kifejezetten javított az alacsony molekulasúlyú karragén.
Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása
EFSA: A karragén (E407) és feldolgozott euchema moszat (E407a) újbóli értékelése (angol szakmai cikk)
frissítve: 2021.05.29.