Egyenértékű-e egy szintetikus anyag a természetessel?

Attól függ.

Ha egy konkrét bizonyos anyagról van szó, igen. Tehát a C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav egy és ugyanaz, függetlenül attól, hogy azt a paprika szintetizálja vagy egy gyógyszergyár. Ez a fizika, kémia és természet törvényeiből következik és nincs értelme rajta vitatkozni.

Más lehet a helyzet viszont keverékeknél, például az aroma anyagoknál. Minden jellegzetes illatnak, aromának van egy-két vagy néhány jellegzetes fő komponense, azonkívül több tucat (akár száz) kiegészítő komponense, amik "kitöltik", "testessé, "jellegzetessé" teszik az illatát. A vanília fő komponense kémiailag a vanillin nevű anyag, amit régóta meg tudnak szintetizálni. Mégis, a csupán ezzel illatosított vaníliacukor bár jó illatú, de "nem az igazi", mivel hiányoznak belőle a természetes vaníliában meglevő illóolajok. Sok hasonló példát sorolhatnánk, a legtöbb "természetazonos" aroma hasonló cipőben jár – néhány fő komponenst tartalmaznak csupán, amik bár kémiailag teljesen azonosak és egyenrangúak a természetessel, de a másodlagos komponensek hiánya miatt még sem az "igaziak". A kettőt sokszor keverik: a jó minőségű természetes aroma esetleg drága, ezért az olcsó és szintetikus főkomponenst használják, de feldobják egy kevés eredetivel.

Másik tényező, hogy előfordulhat, amikor egyes anyagok egymás hatását, felszívódását elősegítik vagy gátolják. Például az E-vitamin jobban felszívódik, ha egyúttal valami zsírosat, olajosat is eszünk. A gyógyszereknél is hasonló a helyzet, a használati utasítás sokszor utal rá, hogy miként vegyük be, mit ne fogyasszunk vele együtt. Az alkohol felszívódását is befolyásolja, mit és mennyit eszünk előtte, így pár pohárka konyak hatása is alkalomról-alkalomra más lehet…


Vissza a főlapra