Dr. Gunda Tamás
E100-199 | Elsősorban színezőanyagok |
E200-299 | Tartósítószerek, antioxidánsok, savasság szabályozók |
E300-399 | Antioxidánsok, ízmódosítók, savasság szabályozók |
E400-499 | Zselésítő, sűrítő, emulgáló anyagok |
E500-599 | Savasság szabályozók, csomósodásgátlók, fényezőanyagok, vegyes adalékok |
E600-699 | Ízfokozók és módosítók |
E900-999 | Édesítőszerek, vegyes adalékok, egyéb anyagok |
E1000-… | Egyéb kiegészítő- és segédanyagok |
Amikor szükségtelen és felesleges a használatuk – Tény, hogy főleg a festékeket nagyon gyakran feleslegesen alkalmazzák. Miért nem jó a ketchup természetes színe? Miért jobb, ha zöld vagy lila? Semmiért. Miért jó, ha a kóla vagy a narancslikőr kék? Semmiért. Az ilyen termékeket nyugodtan nagy ívben el lehet kerülni. Főleg az "olcsó és gazdaságos" üdítőitalok, májkrémek stb. azok, amikben az olcsóság miatt kispórolt alapanyagot a még olcsóbb adalékokkal helyettesítik, hogy eladható legyen a termék. A kapott kotyvalék ugyan ártalmatlan, én azonban inkább a 100%-os narancslét veszem le a polcról...
![]() |
![]() |
100%-os narancslé | Olcsó és gazdaságos narancslé |
Magyar nyelvű weblapokon az E-számok felsorolásánál gyakran találkozhat az alábbi rövidítésekkel:
ÁE – állati eredetű – Nagyon sok honlapon lehet látni egyes anyagok mellett azt a felkiáltójeles megjegyzést, hogy vegetáriánusok vigyázzanak…
![]()
LAR – lehetséges allergiás reakció – Ez elfogadható megjegyzés. Azonban vegyük tekintetbe, hogy ez mindenre igaz és óriásiak az egyéni különbségek. Nincs olyan ember, aki ne lenne valamire allergiás (legfeljebb nem tud róla). Minden gyógyszer, kozmetikai szer, élelmiszer, pollen, állati szőr, stb. okozhat allergiát, ezért ezt szerintem csak akkor érdemes hangsúlyozni, ha egy anyag az átlagosnál jóval allergénebb. Ezt én is megemlítem nem egyszer.
LGM – lehet genetikailag módosított – Értelmetlen és csak riogatásra való megjegyzés, hogy "Lehet, hogy genetikailag manipulált növényből származik". Ebbe a témába nem mennék bele, mert hosszúra nyúlna, csak annyit, hogy gyakorlatilag valamennyi kultúrnövény réges-régen genetikailag manipulált. Egy élő sejt lehet genetikailag módosított, de egy anyag nem. Az antibiotikumok nagy részét genetikailag módosított mikroorganizmusok készítik már vagy hatvan éve. A humán inzulint sem egészséges emberekből vonják ki, hanem egy genetikailag módosított baktériumfaj termeli. Jónéhány új és nagyhatású tumorellenes gyógyszer is genetikailag módosított állati sejtek és baktériumok segítségével készül, s maga a hatóanyag is részben 'nem emberi'. A példákat hosszan lehetne sorolni. Egy anyagnál, legyen az az E-vitamin vagy keményítő, az összetétele a lényeges. Ha pedig egy honlapon a B2 vitamin (E101), az aktív szén (E153) vagy a karamell (E150) mellé írva látjuk ezt a megjegyzést, nyugodt lelkiismerettel kétségbevonhatjuk az összeállító szaktudását, mert se azt nem tudja, hogy mi is a B2 vitamin, az aktív szén vagy karamell, se azt, hogy mi is valójában a "genetikailag módosított" – és az hol, miben különbözik az eredetitől. Az egyes lapok aztán sokszor jószándékkal bár, de minden kritika nélkül átveszik egymástól az ilyen megjegyzéseket.
Ami szintetikus anyag káros, ami természetes, az nem – Enyhe kifejezéssel élve a legnagyobb szamárságok egyike. A legerősebb mérgeket éppen a természet produkálta: sztrichnin, nikotin...
Mi az, hogy "szintetikus"? Ez alatt Ön mit ért? Valami olyasmit, hogy egy természetből származó anyagot erőszakkal megváltoztatunk? Minden anyag valamilyen úton-módon a természetből érkezik...
Egyenértékű egy szintetikus anyag a természetessel? – Attól függ. Ha egy konkrét bizonyos anyagról van szó, igen. Tehát a C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav egy és ugyanaz, függetlenül attól, hogy...
Bármi lehet méreg, ha a szokásostól eltérő mennyiségben kerül a szervezetbe...
Csak az E-anyagok között lehetnek veszélyes anyagok? Egyáltalán nem... kifejezetten káros anyagokkal tulajdonképpen azóta szennyezzük magunkat, amióta az ősember "feltalálta" a tüzet és a sütést...
Sok kicsi sokra megy – Az E-anyagok döntő többsége ártalmatlan (a használt mennyiségben, bármely más anyaghoz hasonlóan). Egy kisebb részükről azonban a vélemény(em) az, hogy ahol lehet, kerüljük őket, főleg a festékeket...
Tücsök és bogár – Néhány összegyűjtött gyöngyszem a médiában talált sok badarságból...
Néhány idevágó mai és régi érdekesség a Chemonet honlapjairól
Hamis cukrok, italok nyomában
A vörös borok hamisításáról (már 1880-ban is!)
Az aromák titkai
Az íz és a kémiai összetétel közötti kapcsolat
A kávéról
Növényi festékek
A sör készítése (60 éve, akárcsak ma)
Tudja-e, hogy...
...több helyen gyártanak a világban szigorúan ellenőrzött, a kóser előírásoknak is megfelelő E-anyagokat.
Az élelmiszerekkel foglalkozó jobb magyar és nemzetközi web helyek:
E-számok A magyar Wikipedia lexikon tárgyilagos és elfogulatlan lapjai.
Food-info Fűszerek, E-anyagok, allergia és egyéb, élelmiszerekkel kapcsolatos dolgok, kérdések. Elfogulatlan és eléggé megbízható. Sajnos újabban ritkán frissül. (angol, német, stb. és kevés magyar)
WHO Food safety A WHO élelmiszerbiztonsággal foglalkozó webhelye (angol)
Food and Feed Safety Az Európai Unió élelmiszerbiztonsággal foglalkozó lapja (angol)
Az élelmiszerekkel kapcsolatos friss hírekért, az aktuális ellenőrzések eredményeiért érdemes lapozgatni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kevéssé ismert honlapját. Itt tudomást szerezhetünk a kifogásolt termékekről is.
Érdemes még az élelmiszerlánc felügyeletért felelős Államtitkárság honlapját is olvasgatni, ahonnan ejuthatunk a részletekbe menő Magyar Élelmiszerkönyvhöz is.
Az E-anyagok tárgyalásánál elkerülhetetlen kémiai, biokémiai elnevezések használata. Bizonyára sokaknak ezek nagyon idegenek. Itt jónéhány magyarázatát megtalálja, ne féljen belevágni. Ha a kémiai képleteket ki nem állhatja, egyszerűen ugorja át őket.
Készült Editpad Pro ![]() |
Chrome ![]() ![]() ![]() |
Frissítés: 2020.07.14. |
![]() |