Élelmiszeradalékokról elfogultság nélkül
Dr. Gunda Tamás
Frissités 2021 Ez az összeállítás eredetileg még 2003-ban készült, s bár folyamatosan történtek apróbb frissítések, korrekciók, megérett az idő egy alaposabb felújításra. Bár ez az új verzió formailag első pillantásra talán nem sokat változott, azonban a mai követelményeknek megfelően gond nélkül nézhető mobiltelefonon vagy egyéb érintőképernyős eszközön is. Másrészt az eltelt idő folyamán több adalékanyag törlésre került, és több új is engedélyt kapott, így a részletes leírások frissítésénél ezt is figyelembe vettük.
Az egyes cikkelyekben igyekszünk megadni a megfelelő magyar wikipedia hivatkozást. Azonban gyakran a megfelelő angol cikk sokkal bővebb a magyar változatnál, ekkor ezt is megadjuk a gépi magyar fordítás linkjével együtt. Ez utóbbit olvasva azonban vegye figyelembe, hogy a gépi fordítás sokszor pontatlan és mulatságos elfordításokat is tartalmazhat!
Miért készült ez az összeállítás? Az interneten nagyon sok összeállítás található az E-számokról magyarul és más nyelven egyaránt
. Ezeket olvasva viszont megdöbbentően sok félreértés, szamárság, a kémiai és biokémia nem ismeretéből fakadó buta kijelentés olvasható. Ezeket aztán a lapok, cikkek egymástól ellenőrzés nélkül átveszik és az információk még jobban torzulnak. Ugyan mi mással lenne magyarázható, hogy az ecetsavat vagy aszkorbinsavat (C-vitamint) mindenki elfogadja ártatlannak, de a sóikat, a kálium-acetátot vagy nátrium-aszkorbátot piros betűs veszélyes, ártalmas anyagnak tartja? Sorolhatnánk a hasonló példákat. Még szakmabelieknek is sokszor nehéz az ellentmondó kísérleti adatok között eligazodni és kiszűrni a valóban megbízható információt – a jó szándékú laikus ebben teljesen elvesz és kiragadott félmondatokkal riogatja a másikat. Avagy azt a kémiai folyamatot és termékeit, amit öntudatlanul már százszor is megcsinált a konyhában, élelmiszeripari környezetben veszélyesnek tartja. Súlyos felelőtlenség – még jó szándékkal is – olyat állítani egy anyagról, hogy "állatkísérletekben bélgyulladást okozott", ha a szerző nem ellenőrzi le az állítást az eredeti szakirodalomban, és nem idézi azt is, hogy milyen körülmények között okozott bélgyulladást.A legtöbb összeállítás az E-szám mellé magyarázat nélkül odaveti a teljes nevet
, de ezzel sokszor még jobban megriasztja az átlagpolgárt, aki nem kémikus és a Béta-apo-8'-karotinal vagy Szacharóz-acetát-izobutirát olvasatán még jobban feláll a hátán a szőr. Ha meg még az is ott áll, hogy rhinitist és urticariat okozhat, teljes a pánik. Ezért mindig elmondom néhány mondatban lehetőleg közérthetően, hogy mi is ez az anyag, s ahol lehet, megadom a szerkezetét is egy-két mondat kíséretében – akit érdekel a kémia, megnézheti, akit nem, ugorja át. Igyekeztem minden kémiai, biokémiai dolgot úgy leírni, hogy mindenki megértse valamennyire – az emiatti szakmai lazaságokért előre is elnézést kérek.Jómagam igyekeztem minél inkább semleges maradni. Magam is sokszor gyanakvással vagyok az élelmiszeripar iránt, hiszen sok minden olyat is belerejt a táplálékunkba, amit jómagam a konyhában biztos nem tennék, de a sok tücsök és bogárnak, amit rákiabálnak, a fele sem igaz...
Megjegyzés Ezeken a lapokon a klikkelhető kapcsolatok vastag zölddel vannak jelölve. Néhány helyen a kékeszöld betűk azt jelentik, hogy a szómagyarázatokban többet is lehet az illető szóról olvasni.
Megjegyzések, kiegészítések, gondolatok, tévhitek
Amikor szükségtelen és felesleges az adalékok használata – Tény, hogy főleg a festékeket nagyon gyakran feleslegesen alkalmazzák. Miért nem jó a ketchup természetes színe? Miért jobb, ha zöld vagy lila? Semmiért. Miért jó, ha a kóla vagy a narancslikőr kék, vagy a sajt lila? Semmiért. Az ilyen termékeket nyugodtan nagy ívben el lehet kerülni. Főleg az "olcsó és gazdaságos" üdítőitalok, májkrémek, stb. azok, amikben az olcsóság miatt kispórolt alapanyagot a még olcsóbb adalékokkal helyettesítik, hogy jobban eladható legyen a termék. A kapott kotyvalék ugyan ártalmatlan, jómagam azonban inkább a 100%-os narancslét veszem le a polcról...
Az E-számokal kapcsolatos alábbi rövidítésekkel gyakran találkozhat weblapokon:
ÁE – állati eredetű – Nagyon sok honlapon lehet látni egyes anyagok mellett azt a felkiáltójeles megjegyzést, hogy vegetáriánusok vigyázzanak…
LAR – lehetséges allergiás reakció – Ez elfogadható megjegyzés. Azonban vegyük tekintetbe, hogy ez mindenre igaz és óriásiak az egyéni különbségek. Nincs olyan ember, aki ne lenne valamire allergiás (legfeljebb nem tud róla). Minden gyógyszer, kozmetikai szer, élelmiszer, pollen, állati szőr, stb. okozhat allergiát, ezért ezt csak akkor érdemes hangsúlyozni, ha egy anyag az átlagosnál jóval allergénebb.
LGM – lehet genetikailag módosított – Értelmetlen és csak riogatásra való megjegyzés, hogy "Lehet, hogy genetikailag manipulált növényből származik"...
Ami szintetikus anyag káros, ami természetes, az nem – Enyhe kifejezéssel élve a legnagyobb szamárságok egyike. A legerősebb mérgeket éppen a természet produkálta: sztrichnin, nikotin...
Mi az, hogy "szintetikus"? Ez alatt Ön mit ért? Valami olyasmit, hogy egy természetből származó anyagot erőszakkal megváltoztatunk? Minden anyag valamilyen úton-módon a természetből érkezik...
Egyenértékű egy szintetikus anyag a természetessel? – Attól függ. Ha egy konkrét bizonyos anyagról van szó, igen. Tehát a C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav egy és ugyanaz, függetlenül attól, hogy...
Káros-e a pálmaolaj? A szó szoros értelmében nem káros, azonban a kókuszzsírral együtt az egészségtelenebb zsírfajtákhoz tartozik.
Bármi lehet méreg, ha a szokásostól eltérő mennyiségben kerül a szervezetbe...
Csak az E-anyagok között lehetnek veszélyes anyagok? Egyáltalán nem... kifejezetten káros anyagokkal tulajdonképpen azóta szennyezzük magunkat, amióta az ősember "feltalálta" a tüzet és a sütést...
Sok kicsi sokra megy – Az E-anyagok döntő többsége ártalmatlan (a használt mennyiségben, bármely más anyaghoz hasonlóan). Egy kisebb részükről azonban a vélemény(em) az, hogy ahol lehet, kerüljük őket, főleg a festékeket...
Tücsök és bogár – Néhány összegyűjtött gyöngyszem a médiában talált sok badarságból...
Néhány idevágó mai és régi érdekesség a Chemonet honlapjairól
A vörös borok hamisításáról (már 1880-ban is!)
Az aromák titkai
Az íz és a kémiai összetétel közötti kapcsolat
A kávéról
Növényi festékek
A sör készítése (60 éve, akárcsak ma)
Tudja-e, hogy...
Az élelmiszerekkel foglalkozó néhány jobb magyar és nemzetközi web hely:
Tudatos vásárló Szintén eléggé tárgyilagos és megbízható összeállítás.
Nébih E-szám keresője.
Élelmiszerbiztonság – tények és hiedelmek
Főleg gyógyszerekkel, gyógynövényekkel kapcsolatos álszenzációkkal és átverésekkel foglalkozik a Ködpiszkáló régi és új blogja, azonban élelmiszerekkel kapcsolatos hasznos információk is fellelhetők rajta.
Food-info Fűszerek, E-anyagok, allergia és egyéb, élelmiszerekkel kapcsolatos dolgok, kérdések. Elfogulatlan és eléggé megbízható. Sajnos újabban ritkán frissül. (angol, német, stb. és kevés magyar).
FAIA – Food Additives & Ingredients Association Élelmiszerek biztonságával, adalékokkal, táplálkozással foglalkozó cikkek, hiteles és megbízható információk, kérdések és feleletek a nagyközönség számára (angol).
WHO Food safety A WHO élelmiszerbiztonsággal foglalkozó webhelye (angol).
Food Safety Az Európai Unió élelmiszerbiztonsággal foglalkozó lapja (angol).
Europen Food Safety Authority Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (angol).
Az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az élelmiszer-adalékanyagokról, a kiegészítésekkel (2020-ig) együtt. (magyar, pdf formátum)
Az EFSA Journal szabadon elérhető jelentései, cikkjei az adalékokról, lehetséges kémiai és biológiai szennyezőkről, stb. (angol szakmai cikkek)
Az élelmiszerekkel kapcsolatos friss hírekért, az aktuális ellenőrzések eredményeiért érdemes lapozgatni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kevéssé ismert honlapját. Itt tudomást szerezhetünk a kifogásolt termékekről is.
Érdemes még az élelmiszerlánc felügyeletért felelős Államtitkárság honlapját is olvasgatni, ahonnan eljuthatunk a részletekbe menő Magyar Élelmiszerkönyvhöz is. Ugyanitt elérhetők az adalékanyagokkal kapcsolatos jogszabályok is. Sajnos a magyar hivatalos szervek honlapjainak a linkjei gyakran változnak, minden egyes átszervezés után előlről kell kezdeni a keresgélést.