Miért készült ez az összeállítás?

A minap egy rudacska átlagos kenőmájast levettem egy áruház polcáról és a következő csak számokkal jelzett "érthetetlen" összetevők voltak benne:

Szám: Mi is valójában?
E 407 Karragén Egy tengeri algafajtából kivont zselésítő anyag, az ázsiai konyha réges-rég használja, az íreknél régi népi gyógyszer.
E 410 Szentjánoskenyér­liszt Egy kis-ázsiai hüvelyes termésű fa magjából készült sűrítő adalék, régen ismert anyag; a hagyomány szerint ennek a fának a termése mentette meg Keresztelő Szent Jánost a sivatagban az éhhaláltól.
E 412 Guargumi Az előzőhöz hasonló anyag, az India táján őshonos guarbab magjából készül. Újabban az USÁ-ban már farmokon is termelik, mert nagyon jó alapanyagot ad mártásokhoz, puddingokhoz és hasonlókhoz.
E 415 Xantángumi Mikrobiológia úton készül szőlőcukorból, kukoricaszirupból. Egy tisztán cukrokból álló, nem lebomló, tehát kalóriamentes poliszacharid. Ennek és az előzőnek a nevén kivül semmi köze a befőttesgumihoz.
E 466 Karboximetil cellulóz Természetes cellulózból készült, de kedvezőbb hatású sűrítő adalék.
E 472c Zsírsav gliceridek citromsav észterei Ez is természetes anyagokból készült adalék, a szervezetben visszaalakul eredeti összetevőire.
E 300 Aszkorbinsav (C-vitamin) Természetes antioxidáns, az íz és állag megóvása miatt.
E 330 Citromsav Természetes savszabályozó
E 250 Nátrium-nitrit Nagyon régen használt pácoló adalék anyag, manapség kissé vörös posztó a szakemberek szemében, és nem is alaptalanul, de megfelelő elővigyázattal nem okoz gondot. Elvileg ki lehetne váltani más antibakteriális anyaggal, de ennek is lennének hátrányai, nem is szólva a költségtényezőről.
E 621 Nátrium glutamát Ízesítő anyag, egy természetes aminosav sója

A 400-as anyagok mind emulgátorok. A fentiek közül egyedül a nátrium-nitrit problematikus, annak ellenére, hogy régen ismert, a hentesek által általánosan használt és "természetes" anyag. Az utóbbi időben több rossz dolog is kiderült róla, ezért használatát megszigorították. A karboximetil-cellulóz, ami a természetes cellulóz módosított, vízben jobban duzzadó, gélesedő formája, nem szívódik fel, ahogy bejött, úgy ki is megy. A többi anyagot a "természet produkálta", legfeljebb azért szúrhatnak szemet, mert az európai háziasszony nem ismeri s nincs ott a polcon a só és ecet mellett.

Egészen más kérdés, hogy miért van a májkrémben ennyi emulgáló anyag? Mert a lényegből, a máj- és húspépből nagyon kevés van benne, s ezt a keveset valahogy formázni kell. És miért van kevés lényeg benne? Mert a fogyasztó olcsó terméket akar. Lehetett venni ugyanebben az áruházban eredeti francia májpástétomat is 3500 Ft/kg áron, látszott rajta, hogy abban a cserépedényben sütötték, amiben árulták, s miután a gyakorlatban is kipróbáltam, kiderült, hogy nem a zselésítőszerek tartják egyben, hanem úgy készült, ahogy az nagyanyáink szakácskönyvében le van írva. Ki-ki választhat… de ez már más lapra tartozik.

Egyébként részemről szívesebben látott adalék a xantángumi és a szentjánoskenyérliszt, mint a debreceniben vagy virsliben lévő bőremulzió és ipari szalonna.

Egy másik negatív példa... katt

Egy másik negatív példa a túlzott használatra s egyúttal az áttekinthetetlen összetételre a Mazsi somlói galuska (készakarva teljes névvel említve). E-számok helyett itt mindent név szerint említenek. Itt van szó szerint:

Kakaós öntet (55%) [ivóvíz, cukor, pudingpor (cukor, módosított keményítő, 2% zsírszegény kakaópor, étkezési só, aroma), aroma, tartósítószer: kálium-szorbát], Vanília ízű krém (21%) {ivóvíz, krémpor [cukor, módosított keményítő; tejsavópor, növényi zsírpor (kókuszolaj, maltodextrin, módosított keményítő) aromák; sűrítő anyag: nátrium-alginát; savanyúságot szabályozó anyag: citromsav; étkezési só, színezék: annatto], növényi hab [ivóvíz, teljes mértékben hidrogénezett pálmamagolaj, cukor, tejfehérje, emulgeálószerek: zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei, lecitinek (szójából), zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősav-észterei; stabilizátorok: cellulóz, nátrium-karboxi-metil-cellulóz, kálium-foszfátok; aroma, színezékek: karotinok, tartósítószer: kálium-szorbát]}, Növényi hab (12%) [ivóvíz, teljes mértékben hidrogénezett pálmamagolaj, cukor, tejfehérje, emulgeálószerek: zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei, lecitinek (szójából), zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősav-észterei; stabilizátorok: cellulóz, nátrium-karboxi-metil-cellulóz, kálium-foszfátok; aroma, színezék: karotinok, tartósítószer: kálium-szorbát], Piskótatészta (10%) [búzafinomliszt, tojáslé (tojás, étkezési sav: citromsav), cukor, ivóvíz, piskóta-stabilizáló keverék (stabilizátorok: szorbitok; emulgeálószerek: zsírsavak mono- és digliceridjei, zsírsavak poliglicerin-észterei; ivóvíz), sütőpor (térfogatnövelő szerek: nátrium-karbonátok; kukoricakeményítő, stabilizátorok: difoszfátok), tartósítószer: kálium-szorbát], Dió, Mazsola.

A százalékok összesítve éppen 100-at adnak, ez rendben lenne, bár kérdés, ez hogyan értendő? Az előállító a teljességre törekedett, vagyis a komponensek komponenseit is feltüntette. Ez elvileg oké, de az eredmény riasztóan néz ki az átlagfogyasztó számára. 14-féle stabilizáló és emulgáló anyag van feltüntetve – ebből kettő ugyan festék (E160b és E160a). Ez nagyon szokatlan, hiszen 2-3 féle ilyen típusú adalék általában elég szokott lenni. Emulgálóanyag és sűrítő természetesen kell akkor is, ha otthon csináljuk a somlóit: többnyire pudingport és tojássárgáját használunk. Az előbbi legtöbbször kukoricakeményítő alapú (esetleg némi zselatinnal), az utóbbinak itt most az E322 (lecitin) felel meg. A legtöbb kiegészítővel tulajdonképpen nincs gond. De ennyi fajta? Valahogy fogyasztóbarátságosabban is lehetne tálalni az egészet


Vissza a főlapra