Vegetariánusok vigyázzanak!?

Nagyon sok E-anyagokkal foglalkozó magyar vagy külföldi honlapon lehet látni egyes anyagok mellett azt a felkiáltójeles megjegyzést, hogy Vege­tariánusok vigyázzanak, lehet állati eredetű!

Álljunk meg egy szóra. Egy pillanatig sem kívánok vitázni a vegeta­riánusokkal és vegánokkal, bárki dönthet úgy, hogy nagyon vagy kevésbé szigorúan csak növényi táplálékot fogyaszt. Természetesen egyértelmű, hogy a kacsazsír állati termék, a napraforgóolaj növényi. De az ezekből előállított glicerin vagy sztearinsav, vagy a bármiből előállított glicin, citromsav, akármi – ezekre már nem lehet ráfogni, hogy ilyen vagy olyan. De tovább menve: a glicerin, sztearinsav és citromsav összekapcsolható E472c-vé, ami egy természetanalóg, de "sovány" zsira­dék, és elő­szeretettel használják italporokban, cappucino­félékben a tej és tejszín helyett. Ha most valaki ilyet iszik, akkor növényi vagy állati adalékot kortyolgat?

Két vasatom és három oxigénatom egyesülve egy vasoxid molekulát ad, s ez egy és ugyanaz az anyag, akár a Földön, akár a Marson jött létre. Hasonlóan, a sztearinsav az sztearinsav, készüljön egy macskában, egy avokádóban vagy egy vlagyivosztoki gyárban. A molekulák nem hordanak magukon kis cédulákat, hogy honnan származnak. A vegetarianizmus részben hit kérdése is, meg­értem, de azért mindenki elgondolkozhat, hol van az ésszerű határ.
Vissza a főlapra