Különféle di- tri és polifoszfátok (E450 - E452)
(Di-, tri and polyphosphates)
A difoszforsav (pirofoszforsav), tri- és polifoszforsav különféle nátrium, kálium és kalcium sóit szinte mindenütt használják, lehetetlen felsorolni a rengetek alkalmazási területet, leggyakrabban azonban húskészítményekben és ömlesztett sajtokban, sajtkrémekben találhatók. Vízben ezek a többszörös foszfátok részben egyszerű foszfátokká alakulnak s a szervezet igénye szerint egy részük felszívódik, más részük természetes úton távozik. Mint a foszforsavnál is írtuk, a foszfátok jelenléte nélkülözhetetlen az élőlényekben; az összetett foszfátoké hasonlóképpen, például az adenozintrifoszfát (ATP), ami a legfőbb kémiai energiaforrás a sejtekben.
A jól ismert sütőporok is általában valamilyen savanyú (di)foszfát só és nátrium-hidrogénkarbonát (szódabikarbóna) keverékét tartalmazzák, amely melegítés és nedvesség hatására szén-dioxid fejlődés közben elbomlik.