Különféle di- tri és polifoszfátok (E450 - E452)
(Di-, tri and polyphosphates)

A difoszforsav (pirofoszforsav), tri- és poli­foszforsav különféle nátrium, kálium és kalcium sóit szinte mindenütt használják, lehetetlen fel­sorolni a rengetek alkalmazási területet, leg­gyakrabban azonban húskészít­ményekben és ömlesztett sajtokban, sajtkrémekben találhatók. Vízben ezek a többszörös foszfátok részben egyszerű foszfátokká alakulnak s a szervezet igénye szerint egy részük felszívódik, más részük természetes úton távozik. Mint a foszforsavnál is írtuk, a foszfátok jelenléte nélkülözhetetlen az élőlényekben; az összetett foszfátoké hasonló­képpen, például az ade­nozintrifoszfát (ATP), ami a legfőbb kémiai energiaforrás a sejtekben.

A jól ismert sütőporok is általában valamilyen savanyú (di)foszfát só és nátrium-hidrogén­karbonát (szóda­bikarbóna) keverékét tartal­mazzák, amely melegítés és nedvesség hatására szén-dioxid fejlődés közben elbomlik.

Di- és trifoszfát anion szerkezete
Lásd még:

Magyar wikipédia
Bővebb angol wikipedia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.6.6.