Invertáz (E1103)
(Invertase, sucrase)
Az invertáz egy olyan enzim, amely a répacukrot (szacharózt) szőlőcukorrá és gyümölcscukorrá (glükózzá és fruktózzá) hasítja: répacukor + H2O → szőlőcukor + gyümölcscukor. A keletkezett két cukor 1:1 keverékét invertcukornak is hívják. Mire jó mindez, miért nem jó a répacukor, ahogy van? Főleg a cukrászipar használja az invertcukrot, mert kevésbé kristályosodik, így alkalmasabb szirupokhoz, töltelékekhez, marcipánhoz, fondant krémekhez.
Az invertáz enzimet (szakszerű neve egyébként béta-fruktofuranozidáz) mikrobiológiai úton, a Saccharomyces cerevisiae vagy Saccharomyces carlsbergensis élesztőgombák segítségével fermentációval termelik. Az invertcukor azonban akár házilag, invertáz enzim nélkül is elkészíthető, a répacukor ugyanis savanyú közegben melegítve (például citromlével megsavanyítva, amint ezt sok szakácskönyv is leírja) könnyen elhidrolizál két alkotójává. Az invertcukor a természetben is gyakori, a méz nagy része is az (ezért könnyű hamisítani a mézet házilag készített invertcukorral).