Kantaxantin (E161g)
(Canthaxanthin)
A kantaxantint, amely kémiailag a β-karotin oxoszármazéka, viszonylag későn, csak 1950-ben izolálták egyes gombákból. Később algákban is megtalálták, sőt bizonyos halakban is, például a pontyban, lazacban, pisztrángban, de csak kis mennyiségben, ezért a gyakorlatban karotinból állítják elő. A gyakorlatban állati tápszer adalékként alkalmazzák (hal-, liba-, csirketápszer). Humán élelmiszer-adalékként csak bizonyos kolbászféleségekben engedélyezett. Használatos azonban gyógyszerkészítményekben; a kozmetológiában a napnélküli barnítókrémek egyik alkatrésze.
Mint élelmiszerfesték teljesen ártalmatlan, azonban több évig tartó tartó túlzott folyamatos szedése esetén (napbarnító tabletták) kimutatták, hogy emberben (és más emlősben is) lerakódhat a májban és főleg a szemben (retinapigmentáció). Napbarnító tablettákban való felhasználását ezért sok országban felfüggesztették.
Kémia: A karotenoidok/xantofilok) csoportjába tartozik.