Likopin (E160d)
(Lycopene)
Legnagyobb mennyiségben az érett paradicsomban előforduló vörös, a karotinoidokhoz tartozó növényi festék, a levegő és fény hatására lassan elbomlik. Megtalálható még a görögdinnyében, rózsaszín grapefruitban, csipkebogyóban, guavában, stb. A feldolgozott paradicsom termékekből (ketchup, szószok) jobb a bioelérhetősége. Mivel vízben nem, de zsírokban, olajokban jól oldódik, ezek felszívódását elősegítik.
A 90-es években emlegették, hogy prosztatarák ellenes, megelőző hatása van, de az erről szóló adatok hiányosak, ellentmondók, nem megerősítettek. Sokat vizsgálták a szívre és érrendszerre, valamint a lipoprotein szintre gyakorolt hatását is, de ezek a tanulmányok sem egyértelműek, az eredmények ellentmondóak. Mivel a likopin antioxidáns hatású, emiatt elképzelhető, hogy pozitív hatású lehet a szervezet egészére nézve.
Felhasználás: Az élelmiszeriparban sajtféleségek, szószok, pástétomok és vega "hús" készítményekhez használják.
Kémia: A karotenoidok (ld.E160) csoportjába tartozik.
Magyar wikipédia
Angol wikipédia (sokkal bővebb)
Tudatos vásárló
leffingwell.com Táblázatok; sok, de sajnos csak régi irodalommal (angol)
frissítve: 2021.05.08.