Maltol (E636) és etilmaltol (E637)
(Maltol and ethyl maltol)

Maltol és etilmaltol szerkezete

A maltol régen ismert anyag, a vörösfenyő kérgéből izolálták több, mint száz évvel ezelőtt. Megtalálható a malátában is. Ma már szinte­tikusan is készítik. Képződik a keményítő és hasonló poliszacharidok hevítésénél is. Jelleg­zetes karamell illatú anyag, annak készítésénél is keletkezik. Ízesítésre használják. Az etilmaltol illata 4-5-ször intenzívebb a maltolénál. Enge­délyezett gyógyszerek ízesítésére is (szirupok). Kémiailag egyszerű felépítésű, oxigén tartalmú gyűrűs vegyület (γ-piron származék).

Lásd még:

Magyar wikipédia
A maltolról és hasonló, a cukrok hevítésénél keletkező aromaanyagokról lásd: www.leffingwell.com/burnt.htm (angol)

frissítve: 2009.06.16.