Inulin és oligofruktóz
(Inulin and oligofructose)

Az E-szám nálküli adalékokhoz tartozik az oligofruktóz. Az összetett cukrokhoz (poli­szaccharid) tartozó inulin és oligo­fruktóz növények ezreiben fordul elő, ezért naponta több grammot is elfogyasztunk belőle anélkül, hogy tudnánk róla (pl. hagyma, fokhagyma, banán, cikória, stb.) Az inulin a cikória gyökeréből forró vízzel vonható ki, hasonlóképpen, mint a cukor­répából a répacukor. Az inulint gyümölcs­cukor (fruktóz) láncok alkotják, a végükön 1 szőlőcukor (glükóz) molekulával. Az inulin hasa­dásával képződnek a kisebb oligofruktóz molekulák, ezekben max. 10 fruktóz kapcsolódik össze. Az oligofruktóz édessége a répacukorénak kb. 30-50%-a.

Az oligofruktóz vízben jól oldódik, azonban a cukormolekulák olyan kötéssel kapcsolódnak, hogy a szervezet emésztőenzimjei nem tudják elbontani, ezért az oldható rostanyagok csoportjához sorolják. Így elvileg kalóriamentes lenne, azonban a vastagbél baktériumflórája elbontja és rövid láncú zsírsavakká valamint tejsavvá alakítja, ezért szolgáltat némi kalóriát (~1.5 kcal/g).

Felhasználás: Mind az inulint, mind az oligofruktózt világszerte használják az ételek ballasztanyag tartalmának növelésére, anélkül, hogy különösebben növekedne a viszkozitásuk. Gyakran használják cukor helyette­sítésére jog­hurtokban, fagylaltokban, lekvárokban, ezeket cukor­betegek is fogyaszthatják. Az inulin és oligo­fruktóz egyúttal kötőszerként is viselkedik, például granolafélékben. Másik előnye, hogy egyértelműen kimutatták, hogy stimulálja a Bifidobacteriák szaporodását, amelyekről már régen ismert, hogy fontos szerepe van az emésztő­rendszer egészséges működésében, így egyfajta probio­tikumnak is tekinthető, ezért adják egyes joghurt alapú, probiotikus hatással reklámozott ital­félékhez. Szintén kimutatták, hogy elősegíti egyes tápanyagok, például a kálcium felszívódását. Túl nagy mennyiségben fogyasztva a bélbaktériumok termelte gázok egyeseknél puffadást okozhatnak, de kb. 20g/nap mennyiségig biztos nem okoz ilyen panaszokat. Csecsemő tápszerekben a használatát több országban korlátozzák.

Kémia: Az oligofruktóz képlete alább látható, az n értéke 10 körül van. A fruktóz molekulák lánc­szerűan kapcsolódnak, a lánc végén egy glükóz egységgel. A fruktóz egységeket ún. β(2—1) kötések kapcsolják össze.

Oligofruktóz szerkezete


Lásd még:

Magyar wikipédia inulin
Oligofruktóz: angol wikipedia és gépi magyar fordítása
Inulin and Oligofructose - What are They? (angol)
Carabin, I.G., Flamm, W.G.: Evaluation of Safety of Inulin and Oligofructose as Dietary Fiber Reg. Toxicol. Pharmacol., 30, 268–282 (1999) (angol)

frissítve: 2024.4.7.