Inulin és oligofruktóz
(Inulin and oligofructose)
Az E-szám nálküli adalékokhoz tartozik az oligofruktóz. Az összetett cukrokhoz (poliszaccharid) tartozó inulin és oligofruktóz növények ezreiben fordul elő, ezért naponta több grammot is elfogyasztunk belőle anélkül, hogy tudnánk róla (pl. hagyma, fokhagyma, banán, cikória, stb.) Az inulin a cikória gyökeréből forró vízzel vonható ki, hasonlóképpen, mint a cukorrépából a répacukor. Az inulint gyümölcscukor (fruktóz) láncok alkotják, a végükön 1 szőlőcukor (glükóz) molekulával. Az inulin hasadásával képződnek a kisebb oligofruktóz molekulák, ezekben max. 10 fruktóz kapcsolódik össze. Az oligofruktóz édessége a répacukorénak kb. 30-50%-a.
Az oligofruktóz vízben jól oldódik, azonban a cukormolekulák olyan kötéssel kapcsolódnak, hogy a szervezet emésztőenzimjei nem tudják elbontani, ezért az oldható rostanyagok csoportjához sorolják. Így elvileg kalóriamentes lenne, azonban a vastagbél baktériumflórája elbontja és rövid láncú zsírsavakká valamint tejsavvá alakítja, ezért szolgáltat némi kalóriát (~1.5 kcal/g).
Felhasználás: Mind az inulint, mind az oligofruktózt világszerte használják az ételek ballasztanyag tartalmának növelésére, anélkül, hogy különösebben növekedne a viszkozitásuk. Gyakran használják cukor helyettesítésére joghurtokban, fagylaltokban, lekvárokban, ezeket cukorbetegek is fogyaszthatják. Az inulin és oligofruktóz egyúttal kötőszerként is viselkedik, például granolafélékben. Másik előnye, hogy egyértelműen kimutatták, hogy stimulálja a Bifidobacteriák szaporodását, amelyekről már régen ismert, hogy fontos szerepe van az emésztőrendszer egészséges működésében, így egyfajta probiotikumnak is tekinthető, ezért adják egyes joghurt alapú, probiotikus hatással reklámozott italfélékhez. Szintén kimutatták, hogy elősegíti egyes tápanyagok, például a kálcium felszívódását. Túl nagy mennyiségben fogyasztva a bélbaktériumok termelte gázok egyeseknél puffadást okozhatnak, de kb. 20g/nap mennyiségig biztos nem okoz ilyen panaszokat. Csecsemő tápszerekben a használatát több országban korlátozzák.
Kémia: Az oligofruktóz képlete alább látható, az n értéke 10 körül van. A fruktóz molekulák láncszerűan kapcsolódnak, a lánc végén egy glükóz egységgel. A fruktóz egységeket ún. β(2—1) kötések kapcsolják össze.
Magyar wikipédia inulin
Oligofruktóz: angol wikipedia és gépi magyar fordítása
Inulin and Oligofructose - What are They? (angol)
Carabin, I.G., Flamm, W.G.: Evaluation of Safety of Inulin and Oligofructose as Dietary Fiber Reg. Toxicol. Pharmacol., 30, 268–282 (1999) (angol)
frissítve: 2024.4.7.