Kapszantin, kapszorubin, paprika kivonat (E160c)
(Capsanthin, capsorubin, Paprika extract)
Ez a természetes vörös növényi festék keverék gyakorlatilag csak a piros paprikában (Capsicum annum) fordul elő, annak színezőanyaga. Ebből is vonják ki, a legfőbb előállító Spanyolország. A keveréket olajos kivonat formájában is előállítják és forgalmazzák, a neve ekkor paprika kivonat, paprika oleorezin. Ez utóbbi tartalmazhat több-kevesebb kapszaicint is, ez a paprika csípős ízanyaga.
Élelmiszerfestékként főleg sajtok (chester sajt), levesek, hústermékek, stb. színezésére használják, valamint baromfitápszerhez adagolják a tojássárgája színének erősítésére.
Kémia: A karotenoidok (ld.E160) csoportjába tartozik. Két anyag, a kapszantin és a nagyon hasonló kapszorubin keveréke.
Magyar wikipédia
Tudatos vásárló
Miért piros a paprika? Természet Világa cikk
frissítve: 2021.05.06.