Pektin (E440a), amidált pektin (E440b)
(Pectin, amidated pectin)
A pektin minden szárazföldi növényben előfordul, a cellulózzal együtt a növények vázanyagához tartozik. Különösen sokat tartalmaznak belőle egyes gyümölcsök, például az alma. A pektint ipari méretekben csak a 20. században kezdték előállítani (almából vagy a citrusfélék héjából), azonban háziasszonyi szinten már (öntudatlanul) nagyon régen használják lekvárok, gyümölcskocsonyák, gyümölcsízek készítésénél (például amikor almapürét kevernek más, pektinben szegény gyümölcsből készült lekvárhoz, hogy jobban megkössön, zselésedjen). Manapság az élelmiszeripar is gyakran használja tejből készült termékekben (joghurt féleségek) és gyümölcsízekben, nem is említve a gyógyszer- és kozmetikai ipart.
Kémia: A pektinek szerkezete, a sokféle forrás miatt nem egységes, azonban jellemző fő komponensük az ún. pektinsav, ami egy cukorsavból, a galakturonsavból álló poliszacharid. A savcsoportok kisebb-nagyobb része metilészterként van jelen, más része sót képez. A pektinsav láncok között még egyéb szénhidrátok, arabinóz és galaktózból álló elágazó láncok (galaktán) is előfordulnak.
A pektin sajátságai, viszkozitása függ attól, hogy a savcsoportok mekkora hányada észter illetve só, és milyen só (Na, K, Ca stb.) A túl magas észterszámú pektint enyhe lúgos hidrolízissel alakítják sóvá. Ha lúg helyett bázisként ammóniát használnak, akkor az ún. amidált pektint kapják. A háromféle pektint (magas észterszámú, alacsony észterszámú és amidált pektin) gyümölcsízekhez illetve joghurtokhoz aszerint használják, hogy milyen állagúnak kell lennie a terméknek és mennyi a cukortartalma.