Polioxietilén-szorbitán zsírsavészterek (poliszorbátok), (E432 - E436)
(Polyoxyethylene sorbitan esters, Polysorbates)(

Felhasználás: Ezeket az emulgátorokat az élelmiszeriparban sokfelé használják, például pékárukban, tejszínanalógokban, desszertekben, mártásokban, stb. Ugyancsak gyakori emulgátor gyógyszerek és kozmetikumok (kenőcsök) készítésénél is. Egyúttal jó habzásgátlók is.

Kémia: Ezek a nemionos vegyületek három részből tevődnek össze: egy központi gyűrűs cukoralkohol származék (szorbitan) hidroxi csoportjai polietilénglikollal vannak kapcsolva, s az egyik poliol lánc végéhez még egy hosszú zsírsav molekulát kapcsolnak. A molekulának így a zsírsav alkotta hidrofób része olajos fázisban oldódik jól, a hidrofil poliol részek pedig vízben. Ezért ezek az anyagok jó emulgálószerek, vagyis az olajos és vizes fázis stabil összekeverésére alkalmasak.

Polioxietilén-szorbitán zsírsavészterek szerkezete


Anyag: Név: Zsírsav:
E432 Polioxietilén-szorbitán-monolaurát Laurinsav
E433 Polioxietilén-szorbitán-monooleát Olajsav
E434 Polioxietilén-szorbitán-monopalmitát Palimitinsav
E435 Polioxietilén-szorbitán-monosztearát Sztearinsav
E436 Polioxietilén-szorbitán-trisztearát 3 × Sztearinsav


Lásd még:

Magyar wikipédia
Bővebb angol wikipedia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.6.4.