Polioxietilén-szorbitán zsírsavészterek (poliszorbátok), (E432 - E436)
(Polyoxyethylene sorbitan esters, Polysorbates)(
Felhasználás: Ezeket az emulgátorokat az élelmiszeriparban sokfelé használják, például pékárukban, tejszínanalógokban, desszertekben, mártásokban, stb. Ugyancsak gyakori emulgátor gyógyszerek és kozmetikumok (kenőcsök) készítésénél is. Egyúttal jó habzásgátlók is.
Kémia: Ezek a nemionos vegyületek három részből tevődnek össze: egy központi gyűrűs cukoralkohol származék (szorbitan) hidroxi csoportjai polietilénglikollal vannak kapcsolva, s az egyik poliol lánc végéhez még egy hosszú zsírsav molekulát kapcsolnak. A molekulának így a zsírsav alkotta hidrofób része olajos fázisban oldódik jól, a hidrofil poliol részek pedig vízben. Ezért ezek az anyagok jó emulgálószerek, vagyis az olajos és vizes fázis stabil összekeverésére alkalmasak.
Anyag: | Név: | Zsírsav: |
---|---|---|
E432 | Polioxietilén-szorbitán-monolaurát | Laurinsav |
E433 | Polioxietilén-szorbitán-monooleát | Olajsav |
E434 | Polioxietilén-szorbitán-monopalmitát | Palimitinsav |
E435 | Polioxietilén-szorbitán-monosztearát | Sztearinsav |
E436 | Polioxietilén-szorbitán-trisztearát | 3 × Sztearinsav |