Zsírsavak szacharóz-észterei (E473)
Szacharóz gliceridek (cukorgliceridek) (E474)
(Sucrose esters of fatty acids, Sucroglycerides)

Az első anyag, jobban mondva keverék szacharózból (répacukorból) és a leggyakoribb zsírsavakból (sztearinsav, palmitinsav, stb.) készül, egy cukormolekula 1-3 zsírmolekulával van összekapcsolva, észteresítve. Az emésztő­rendszerben alkotóira, vagyis szőlő­cukorra, gyümölcs­cukorra és zsírsavakra esik szét, vagyis ártalmatlan mindennapi anyagokra.

A második anyag még bonyolultabb, mivel itt a szacharózt nem zsírsavakkal, hanem étkezési olajjal vagy zsiradékkal, tehát gliceridekkel, a zsírsavak glicerin észtereivel reagáltatják. A végeredmény cukorészterek és gliceridek vegyes elegye. A tápcsatornában az emésztő­enzimek hatására ez is alkotóira bomlik.

Emulgeálószerként és stabilizálószerként számos tej- és gyümölcsalapú italban, élelmiszerben megtalálhatók.

Kémia: Egy szacharóz (répacukor) molekula egy, kettő vagy három zsírsavmolekulával kapcsolódhat. Mivel a zsírsavak maguk is keverékek, a kapott anyag hasonló anyagok keveréke.

A szacharóz monosztearát szerkezete
Lásd még:

Magyar wikipédia E473, E474
Sucrose esters és gépi magyar fordítása

frissítve: 2013.05.25.