Zsírsavak szacharóz-észterei (E473)
Szacharóz gliceridek (cukorgliceridek) (E474)
(Sucrose esters of fatty acids, Sucroglycerides)
Az első anyag, jobban mondva keverék szacharózból (répacukorból) és a leggyakoribb zsírsavakból (sztearinsav, palmitinsav, stb.) készül, egy cukormolekula 1-3 zsírmolekulával van összekapcsolva, észteresítve. Az emésztőrendszerben alkotóira, vagyis szőlőcukorra, gyümölcscukorra és zsírsavakra esik szét, vagyis ártalmatlan mindennapi anyagokra.
A második anyag még bonyolultabb, mivel itt a szacharózt nem zsírsavakkal, hanem étkezési olajjal vagy zsiradékkal, tehát gliceridekkel, a zsírsavak glicerin észtereivel reagáltatják. A végeredmény cukorészterek és gliceridek vegyes elegye. A tápcsatornában az emésztőenzimek hatására ez is alkotóira bomlik.
Emulgeálószerként és stabilizálószerként számos tej- és gyümölcsalapú italban, élelmiszerben megtalálhatók.
Kémia: Egy szacharóz (répacukor) molekula egy, kettő vagy három zsírsavmolekulával kapcsolódhat. Mivel a zsírsavak maguk is keverékek, a kapott anyag hasonló anyagok keveréke.
Magyar wikipédia E473, E474
Sucrose esters és gépi magyar fordítása
frissítve: 2013.05.25.