Szorbit (E420)
(Sorbitol)

Berkenyefa és piros bogyói
Berkenye (Sorbus aucuparia)

A szorbit (pontosabban D-szorbit) a glükóznak, a szőlőcukornak megfelelő hatértékű, édes ízű cukoralkohol. Gyümölcsökben elég gyakori, leg­nagyobb mennyiségben a berkenyefélék (Sorbus aucuparia) ősszel érő jellegzetes szép piros, savanykás termése tartalmazza. A berkenye termését Magyarországon a köztudat nem egy helyen mérgesnek tartja, pedig pont az ellen­kezője igaz: Észak-Európában, Angliában lekvárt készítenek belőle, erjesztett cefréjéből pedig pálinkafélét főznek, Walesben régebben sör­féleséget is. A népi gyó­gyászatban torok- és mandulagyulladás ellen használták.

Felhasználás: Az élelmiszeriparban elsősorban diabetikus készítményekben használják rendes cukor helyett, mivel a szervezetben inzulin nélkül is teljesen elég. Használják általános texturáló anyagnak is, édes íze mellett gátolja például a süteményfélék kiszáradását. A szorbit ezenkívül a C-vitamin gyártás alapanyaga is, ezért nagy mennyiségben gyártják a glükóz redukálásával (katalitikus hidrogénezéssel). Mivel a szájban mikrobiológiailag nem bomlik le, nem segíti elő a fogszuvasodást. Mint a cukoralkoholok több­ségének, a szorbitnak is nagyobb mennyiségben enyhe hashajtó hatása van.

Kémia: Mind a természetben, mind mester­ségesen a D-glükóz redukciójával képződik, ill. állítható elő:

D-Szorbit előllítása
Lásd még:

Magyar wikipédia
Bővebb angol wikipedia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.6.1