Különféle szorbitán-észterek (E491- E495)
(Different sorbitane esters)
Ezek az anyagok mind a szőlőcukorból származó, szorbitán nevű cukoralkohol származék különféle zsírsavakkal képzett észterei, vegyületei. Magyarán: összekombinálják a zsírokból nyerhető zsírsavakat és a cukoralkoholokat. A gyógyszer- kozmetikai- és élelmiszeriparban gyakran használják főleg mint nemmérgező, nemirritáló emulgáló szereket. Pékáruk, lisztes készítmények, tejszinpótlók, tejes italporok stb. emulgálóadalékai. A táplálékkal bejutott mennyiségnek kb. a fele szívódik fel, s a szervezetben összetevőire bomlik, amelyek természetes és ártalmatlan anyagok.
Kémia: A szőlőcukornak (glükóz) megfelelő cukoralkohol egyik gyűrűs származéka az 1,4-szorbitán. Ennek egy vagy több hidroxilcsoportja különféle savakkal észtereket képezhet, például az E491 a monosztearát:
| Anyag: | Név: | Zsírsav: |
|---|---|---|
| E491 | Szorbitán-monosztearát | Sztearinsav |
| E492 | Szorbitán-trisztearát | 3 × sztearinsav |
| E493 | Szorbitán-monolaurát | Laurinsavsav |
| E494 | Szorbitán-monooleát | Olajsav |
| E495 | Szorbitán-monopalmitát | Palmitinsav |