Szója hemicellulóz (E426)
(Soybean hemicellulose)

Szójabab rostból forróvizes extrakcióval előállított vízben oldódó poliszacharid, szénhidrát. A szójababrost a szójaolaj, szójaprotein és tofu gyártás mellékterméke. Viszonylag új adalék­anyag, az EU-ban 2008 óta engedélyezett a használata. Mivel nyomokban tartalmazhat szója­fehérjét, a szójára allergiások erre is érzé­kenyek lehetnek. Nem szívódik fel, de a bélbaktériumok nagyrészét lebontják főleg rövid szénláncú zsírsavakká. Teljesen ártalmatlannak bizonyult.

Felhasználás: Tészták, rizs termékek, tejtermék alapú italok, tojáskészítmények, stb.

Kémia: Bonyolult, elágazó láncú poliszacharid, többféle alapcukor (főleg galaktóz és arabinóz, valamint ramnóz, fukóz, xilóz és galakturonsav) alkotja, amelyek 1-4 kötésekkel kapcsolódnak össze.

Lásd még:

Tudatos vásárló
Az EFSA összefoglaló értékelése (angol szakmai cikk)

frissítve: 2021.6.3.