Szója hemicellulóz (E426)
(Soybean hemicellulose)
Szójabab rostból forróvizes extrakcióval előállított vízben oldódó poliszacharid, szénhidrát. A szójababrost a szójaolaj, szójaprotein és tofu gyártás mellékterméke. Viszonylag új adalékanyag, az EU-ban 2008 óta engedélyezett a használata. Mivel nyomokban tartalmazhat szójafehérjét, a szójára allergiások erre is érzékenyek lehetnek. Nem szívódik fel, de a bélbaktériumok nagyrészét lebontják főleg rövid szénláncú zsírsavakká. Teljesen ártalmatlannak bizonyult.
Felhasználás: Tészták, rizs termékek, tejtermék alapú italok, tojáskészítmények, stb.
Kémia: Bonyolult, elágazó láncú poliszacharid, többféle alapcukor (főleg galaktóz és arabinóz, valamint ramnóz, fukóz, xilóz és galakturonsav) alkotja, amelyek 1-4 kötésekkel kapcsolódnak össze.