Tejsav (E270), nátrium-laktát (E325), kálium-laktát (E326), kalcium-laktát (E327)
(Lactic acid and salts)
A tejsav a természetben gyakran előforduló anyag, mivel sok mikroorganizmus a cukrokat tejsav képződése közben bontja le (tejsavas erjedés). Az állati szervezetben is állandóan jelen van, mivel az izomműködéshez szükséges energiatermelő folyamat során a cukrok tejsavvá bomlanak le
Az élelmiszeriparban savasság szabályozására használják, de a bőr és textiliparban, gyógyszeriparban is fontos anyag. A tejsav sóit szintén íz- és savszabályozásra használják, Mivel higroszkópos, sütemények, pékipari termékekhez adva gátolja azok kiszáradását. Bőrgyógyászati, kozmetikai, bőrápoló készítményekben is használják. A kalcium-laktátot gyógyszerként fokozott kalcium bevitelre (pl. csontritkulás) is alkalmazzák, pezsgőtablettákban is megtalálható.
Kémia: Kémiailag az egyik legegyszerűbb hidroxi-karbonsav. Két formája van (optikai izomerek), a D és L tejsav. Az állati szervezet az L-tejsavat tudja használni, a D-tejsavat előbb az L módosulattá alakítja. Fermentációval állítják elő, a cukortól és mikroorganizmustól (tejsav baktérium) függ, hogy melyik képződik.
Magyar wikipédia
Jóval bővebb angol wikipedia és gépi magyar fordítása
Tudatos vásárló
frissítve: 2021.05.11