Aceszulfám kálium só (E950)
(Acesulfam potassium)
Szintetikus, a szacharinhoz hasonló szerkezetű édesítőszer, a répacukornál kb. 200-szor édesebb. A szervezetben nem metabolizálódik, változatlanul kiürül, s kétéves állatkísérletekben sem volt mutagén vagy karcinogén hatása. Jó a hőállósága, és normál körülmények között nem reagál az élelmiszerekben levő egyéb anyagokkal. Napi javasolt maximális mennyiség ≤9 mg/testsúlykg. Élelmiszerekben a megengedett maximum 2500 mg/kg vagy liter, általában csak 200-350 mg/kg. A maximális mennyiség csak olyan élelmiszerekben engedélyezett, amiből vélhetőleg keveset fogyasztunk, például rágógumi vagy édességek, desszertek, ételkiegészítők.
Kémia: 1,2,3-oxatiazin vázas egyszerű heterogyűrűs vegyület, illetve ennek kálium sója.