Szénhidrátok és édesítőszerek
A cukrokról
A cukrok, vagyis szénhidrátok nélkülözhetetlenek az élő szervezetek számára, csak a legfontosabbakat említve:
- Széndioxiddá való elégetésük biztosítja az energiát;
- Alapanyagok a szervezet egyéb anyagainak felépítéséhez;
- Egyéb vegyületekkel kombinálódva alkotják az ún. glikozidokat (főleg növényekben), ezek biológiai szerepe rendkívül változatos;
- Az összetett poliszacharidok lehetnek tartaléktápanyagok vagy vázanyagok;
Összesen 18 különböző öt- és hat szénatomos egyszerű alapcukor, monoszacharid, létezik (nem említve a természetben ritka tükörképi molekulákat), ezek kombinációjával több száz kettős cukor, diszacharid képezhető, azonkívül mindegyiknek megvan a megfelelő redukált származéka is, egy cukoralkohol (s nem is említve a különféle ritka származékokat, variációkat). Az oxidált származékok a cukorsavak. A természetben ezekből nagyon sok előfordul, a szervezetünk találkozik is vele, azonban szerencsére mint iparilag is nagy mennyiségben előállított termék csak mindössze néhány jön szóba.
→ Egyszerű és összetett cukrok egyszerűen
Az 1. táblázat baloldalán látható mono- és diszaccharidok természetesen sokféle forrásból származnak: cukorrépa, cukornád, méz, juharszirup, stb., mint elsődleges forrás, de előállíthatók például keményítő lebontásával (krumplicukor, kukoricaszirup és hasonlók), és egymásba is átalakíthatók (invertcukor). A cukoralkoholok is előfordulnak a természetben, de inkább a cukrok redukciójával állítják elő őket.
Cukrok: |
Cukorhelyettesítők: (cukoralkoholok) |
Más típusú édesítőszerek: (mesterséges és természetes) |
---|---|---|
Répacukor, nádcukor (szacharóz vagy szukróz) (glükóz + fruktóz) |
Laktit | Aceszulfám |
Tejcukor (laktóz) (galaktóz + glükóz) |
Maltit | Aszpartám, neotám, advantám |
Malátacukor (maltóz) (glükóz + glükóz) |
Szorbit | Szaccharin |
Gyümölcscukor (fruktóz) | Xilit | Ciklamát |
Szőlőcukor (glükóz) | Izomalt | Szukralóz |
Neoheszperidin | ||
Taumatin | ||
Sztívia |
1. táblázat
(A laktit, maltit, xilit, stb. helyett néha találákozhatunk a laktitol, maltitol, xilitol, stb. nevekkel is, ezek a nemzetközi elnevezések átvételei.)
Megjegyzendő, hogy a szőlőcukor és gyümölcscukor 1:1 arányú vegyülete ("kémiai keveréke") a répacukor, míg a kettő egyszerű 1:1 arányú fizikai keveréke az invertcukor, a méz nagyrésze is ez.
A természetben ezeken kívül nagyon sok poliszaccharid, láncszerűen összekapcsolódó cukor fordul elő, legismertebbek a keményítő (növényi tartalék szénhidrát), a cellulóz (növényi vázanyag) és az emberi tartalék szénhidrát, a glikogén. De említhetnénk még a rovarok vázanyagát, a kitint, vagy a gyümölcsök zselésítőanyagát, a pektint, avagy az újabban felkapott inulint. Az E400 - E425 közötti sűrítő, zselésítő, kocsonyásító anyagok szinte mindegyike szárazföldi vagy tengeri növényekből kivont és tisztított poliszacharid.
Az egyszerű cukrok avagy monoszaccharidok, például a glükóz, gyorsan és azonnal felszívódnak a tápcsatornából. A diszaccharidokat az emésztőenzimeknek először el kell hasítaniuk. A poliszaccharidok közül a keményítőt szintén le kell bontani, ezért ebből csak lassan szívódnak fel a cukrok. A többi poliszaccharid vagy rostanyagként változatlan formában kiürül, vagy a bélbaktériumok felhasználják táplálékul, eközben zsírsavakat, stb. is termelhetnek.
A megtűrt "mérgek"
Az emberek egy eléggé jelentős része nem tudja megemészteni a tejcukrot, pontosabban az abban levő galaktózt, s ez kellemetlen tüneteket okoz. Ezt a köztudat elfogadja és nem kiáltja ki a tejet veszélyes anyagnak, viszont akik ebben szenvednek, vagy csak sajtot, joghurtot fogyaszthatnak (a valódi, bakteriális erjedés során a tejcukor elbomlik), vagy csak olyan drágább tejet ihatnak, amiből a galaktózt eltávolították.
Bár a medve és több más állat is szereti a mézet, a nagyfokú cukorfogyasztásra az evolúció nem készítette fel a szervezetünket és a cukorbetegség a civilizációs ártalmak közé tartozik, amit sajnos el is fogadunk: hajlandók vagyunk nagy hűhót csapni egy-egy adalékanyag miatt, de az agyoncukrozott élelmiszeripari vagy otthoni ételeket, italokat megesszük és vállaljuk a krónikus cukormérgezésből fakadó cukorbajt. Ennek elkerülésére használhatjuk a cukorhelyettesítőket.
A cukorhelyettesítők
Jó összefoglaló található a cukoralkoholokról a Ködpiszkáló blogon.
Relatív édesség, répacukor = 1 | |||
---|---|---|---|
Répacukor | 1 | Xilit | 1 |
Gyümölcscukor | 1,4 | Maltit | 0,8 |
Szőlőcukor | 0,7 - 0,8 | Szorbit | 0,7 |
Galaktóz | 0,35 | Mannit | 0,65 |
Malátacukor | 0,3 - 0,5 | Eritrit | 0,65 |
Tejcukor | 0,2 | Izomalt | 0,4 |
2. táblázat
A cukrok és cukoralkoholok (cukorhelyettesítők) egymáshoz viszonyított édessége
A 2. táblázatban látható, hogy az édességbeli különbségek egy nagyságrenden belül vannak.
Mesterséges és egyéb édesítőszerek
Ide szokták sorolni nemcsak az egészen mesterséges, hanem a természetes, de nem cukor szerkezetű édesítőszereket is. A nem cukor szerkezetű mesterséges édesítőszerekkel szemben elég nagy a bizalmatlanság, a köztudat főleg a szaccharinnal kapcsolatos történetet nem tudja elfelejteni, amikor rákokozónak kiáltották ki, mint utólag kiderült, alaptalanul. Az interneten, médiában viszont azóta is keringenek a laikus levelek és ellenőrizhetetlen sztorik a szörnyűbbnél szörnyűbb hatásokról. Ezeket az édesítőszereket főleg a kalóriamentes üdítőitalokban keverten alkalmazzák, akár négy különbözőt is, így természetesen mindegyikből kevesebb kell, ami kiküszöböli az esetleges mellékízt is. A kombinációknak szinergikus hatását is leírták, ami tovább csökkenti a felhasználandó mennyiséget.
Az egyéb édesítőszereknek a répacukorhoz viszonyított édessége a 3. táblázatban látható. Az értékek csupán körülbeliek, hiszen az ízérzékelés függ a koncentrációtól, pH-tól és nem utolsósorban az egyén ízérzékelőképeségétől.
Relatív édesség, répacukor = 1 | |
---|---|
Ciklamát | 30 |
Aszpartám | 180 |
Aceszulfám | 200 |
Szaccharin | 300-400 |
Szukralóz | 600 |
Taumatin | 2000 |
Neotám | 8000 |
Neoheszperidin | 1500 |
Advantám | 20000 |
3. táblázat
Az egyéb édesítőszerek egymáshoz viszonyított édessége.
A következő táblázat a cukrok és cukoralkoholok hasznosuló energiatartalmát, glikémiás indexét és égéshőjét mutatja.
Cukrok cukoralkoholok |
Hasznosuló energia* kcal/100g |
Valódi energiatartalom** (égéshő) kcal/100g |
Glikémiás index |
---|---|---|---|
Répacukor | 390-400 | 394 | 65-68 |
Tejcukor | 400 | 394 | 46 |
Szőlőcukor | 358 | 372 | 100 |
Gyümölcscukor | 400 | 375 | 19-23 |
Laktit | 200 | n.a. | 5-6 |
Izomalt | 200 | n.a. | 2-9 |
Maltitol | 210 | n.a. | 35-52 |
Mannit | 160 | 396 | 0 |
Szorbit | 260 | 394 | 9 |
Xilit | 260 | 386 | 8-13 |
Eritrit | 0,2 | 414 | 0 |
4. táblázat
A cukrok és cukoralkoholok energiadatai és glikémiás indexei.
* A táplálékkal felvett anyag által szolgáltatott körülbelüli energiaértékek (különféle források alapján.)
**Fizikai-kémiai módszerekkel meghatározott pontos égéshő értékek (ΔcH° solid) (A Chemical Abstracts vagy a National Institute of Standards and Technology WebBook adatai alapján)
A táblázat második és harmadik oszlopából jól látható, hogy a cukrok esetén a táplálékkal felvett cukor által szolgáltatott energia körülbelül azonos a megfelelő cukor igazi energiatartalmával, vagyis a cukor gyakorlatilag teljes egészében felszívódik és energetikailag hasznosul.
A cukoralkoholok energiatartalma gyakorlatilag azonos a cukrokével, a hasznosuló energia azonban kevesebb, akár nulla is lehet. Ennek oka, hogy egyrészt nem szívódnak fel teljesen és/vagy a felszívódott hányad részben változatlanul távozik a szervezetből, harmadrészt az anyagok biokémiailag a cukroktól eltérően alakulnak tovább, metabolizálódnak. Hasonló okok vezetnek a glikémiás indexben is látható különbségekhez.
Egy kis cukorkémia
Végezetül azok számára, akik nem ijedősek és nem idegenkednek a kémiától, egy kis cukorkémia, ami eléggé szövevényes terület és a térlátásunkat is igénybe veszi. Nézzük a szőlőcukrot, a glükózt. Ez hat szénatomból áll, öthöz egy-egy OH, hidroxil-csoport kapcsolódik (emiatt minden cukor egyúttal polialkohol is), a hatodikhoz az oxigén kettőskötéssel kapcsolódik, ez egy aldehid csoport. Mint az ábrán is látható, a vegyészek többféle ábrázolásmódot is használnak, mivel egy sík rajzon nehéz érzékeltetni a hidroxil csoportok egymáshoz viszonyított térbeli, 3D szerkezetét (a szénhez kapcsolódó hidrogéneket az áttekinthetőség kedvéért nem mindig írják ki):
A valósághoz közelebb álló térszerkezetek. A zöld ábrán a molekula az egérrel vagy érintőképernyőn ujjal forgatható (klikk és shift-klikk).
Az, hogy az OH csoportokat hol jobbra, hol balra rajzoltuk, vagy vastag/szaggatott kötéssel csatlakoznak, nagyon fontos dolog: ez jelzi az OH csoportok térhelyzetét, vagyis hogy a valóságban (a jobboldali képen) az OH csoport a gerinc síkja "elött" vagy "mögött" van. Az egyes cukrok ebben különböznek egymástól.
Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a cukrok gyűrűs szerkezetet is felvehetnek, sőt leginkább ilyen formában léteznek (de a nyílt formának megfelelően is reagálhatnak):
A valósághoz közelebb álló térszerkezetek. A zöld ábrán a molekula az egérrel vagy érintőképernyőn ujjal forgatható (klikk és shift-klikk).
A gyűrűs formák összekapcsolódva hosszú lineáris vagy elágazó poliszaccharidokat alkothatnak, mint például a cellulóz, a természetben a variációk száma igen nagy:
Az emberi emésztőrendszer ezek közül a keményítőt tudja lebontani. A többi, általában nem oldódó szénhidrátot rostanyagként tartjuk számon. Néhány kivétel akad, például az inulin, de ezeket a bélbaktériumok alakítják át vagy bontják le.
Sokszor összefuthatunk a glikozid vagy glükozid kifejezéssel. A glikozidok igen gyakoriak a növényvilágban: ha egy cukor egy nem cukor szerkezetű anyaggal kapcsolódik egy oxigén (vagy nitrogén) atomon keresztül, akkor az illető anyag (az aglikon) glikozidjáról beszélünk (a glükóz esetén glükozid). A glikozidok általában nem túl stabilak, kevés sav vagy lúg jelenlétében melegítve könnyen elbomlanak az alkotóikra. Ilyen anyag például az édesítőszer neoheszperidin, vagy a fűzfában megtalálható szalicin (ősi lázcsillapító gyógyszer, ami a szervezetben elbomlik és szalicilsavvá oxidálódik, ebből fejlesztették ki az aszpirint.):