Kandelillaviasz (E902)
(Candelilla wax)

A 30-60 cm magas, a kutyatejfélékhez tartozó, szárazságtűrő kandelilla (Euphorbia anti­syphilitica) Mexikóban, Texas déli részén őshonos cserje. A begyűjtött növényt előbb megszárítják, össze­zúzzák és ezután vonják ki belőle a viaszt: a régi eljárás szerint kénsavval savanyított forró vízzel, manapság inkább szerves oldószerrel kiextra­hálják, majd szűrik, tisztítják.

Felhasználása sokrétű: bőrápolókrémek és cipőpaszták alapanyaga, a kozmetikai ipar használja például ajakrúzsok, szájfények alap­anyagaként, az élelmiszer­iparban rágógumi készí­téshez, valamint cukrászipari termékek külső fényezésre, a termékek tetszetősebbé tételére használják. Alkalmas a karnaubaviasz pótlására.

Kémia: A kandelillaviasz kb. 50%-ban ~30 szénatomszámú szénhidrogének és többféle hosszú láncú zsírsav és zsíralkohol észtereknek, valamint szabad zsírsavaknak a keverékéből áll, a méhviasznál valamivel keményebb. Barnás­sárga, enyhén aromás illatú anyag.


Kandelilla cserje
Kandelilla cserje, Euphorbia antisyphilitica
Source: Wikimedia commons
A kandelillaviasz felhasználási területei
Source: www.candelilla.org


Lásd még:

Magyar wikipédia
Candelilla institute (angol)

frissítve: 2021.6.19.