Kandelillaviasz (E902)
(Candelilla wax)
A 30-60 cm magas, a kutyatejfélékhez tartozó, szárazságtűrő kandelilla (Euphorbia antisyphilitica) Mexikóban, Texas déli részén őshonos cserje. A begyűjtött növényt előbb megszárítják, összezúzzák és ezután vonják ki belőle a viaszt: a régi eljárás szerint kénsavval savanyított forró vízzel, manapság inkább szerves oldószerrel kiextrahálják, majd szűrik, tisztítják.
Felhasználása sokrétű: bőrápolókrémek és cipőpaszták alapanyaga, a kozmetikai ipar használja például ajakrúzsok, szájfények alapanyagaként, az élelmiszeriparban rágógumi készítéshez, valamint cukrászipari termékek külső fényezésre, a termékek tetszetősebbé tételére használják. Alkalmas a karnaubaviasz pótlására.
Kémia: A kandelillaviasz kb. 50%-ban ~30 szénatomszámú szénhidrogének és többféle hosszú láncú zsírsav és zsíralkohol észtereknek, valamint szabad zsírsavaknak a keverékéből áll, a méhviasznál valamivel keményebb. Barnássárga, enyhén aromás illatú anyag.