Különböző módosított keményítők (E1400 - E1451)
(Modified starch)
A keményítő a növényvilágban igen nagy mennyiségben elforduló poliszaccharid, s a tartalék tápanyag szerepét tölti be, a fotoszintézissel készült glükóz (szőlőcukor) ilyen formában tárolódik. Mivel az emésztőenzimek bontani tudják, az ember számára is jelentős mint tápanyag: a burgonya például kb. 20%-ot tartalmaz belőle, a gabonamagvak még többet is, másrészt sok minden egyéb készítésére is használható, a szőlőcukortól a karamellig és csirízig.
Kémiailag a keményítő ugyanúgy glükóz, vagyis szőlőcukor molekulákból épül fel, akár a cellulóz, de a cukor egységek másképp kapcsolódnak össze, emiatt más a térszerkezete: míg a cellulóz hosszú lineáris láncokat alkot, a keményítő, pontosabban annak amiláz komponense spirálisan csavarodik (helix). A keményítő tartalmaz még elágazó láncú amilázt is, ennek amilopektin a neve.
A keményítőt nemcsak változatlan formában, hanem többféle módosított formában is használják, ezek mind olyanok, hogy a szervezetben gond nélkül ugyanúgy lebomlanak, mint az eredeti. A módosítások oka, hogy így bizonyos célokra alkalmasabb, mint az eredeti. Egyeseket például zsírpótlónak használnak: a zsírhoz, olajhoz adagolva az sűrűnfolyós lesz és nem csepeg össze-vissza, amikor a frissen sült hamburgert kézbe vesszük. A természetes keményítők fizikai tulajdonságai, például viszkozitása csak kis hőmérséklet tartományban kedvező, másrészt nem időtálló, gyorsan változik. A módosított keményítők ilyen szempontból kedvezőbbek az üzemi gyártás körülményei között. Nem mindegyiket használják, az üzletek polcain főleg az E1422-vel találkozhatunk salátaöntetekben, ketchupban, kész mártásokban.
A különféle módosított keményítőfélék | ||
---|---|---|
E1400 | Dextrin | Kevés foszforsav vagy sósav jelenlétében szárazon melegítik a keményítőt.. Ekkor részlegesen lebomlik. A kapott anyag ugyanaz, amely emésztés közben is átmenetileg képződik. |
E1401 | Savasan módosított keményítő | Sav jelenlétében főzött keményítő, az eredmény hasonló az előzőhöz. |
E1402 | Alkalikusan módosított keményítő | Kálium vagy nátriumhidroxiddal részlegesen lebontott keményítő |
E1404 | Oxidált keményítő | Nátrium-hipoklorittal kezelt keményítő, csökkentett viszkozitású |
E1410 | Monokeményítő foszfát | Foszforsavval a cukrok hidroxilcsoportjai részlegesen észteresítettek, hasonlóan a természetes cukorfoszfátokhoz. |
E1412 | Dikeményítő foszfát | Foszforsavval a cukrok hidroxilcsoportjai részlegesen észteresítettek úgy, hogy a foszfát csoport összekapcsol két láncot. |
E1413 | Foszforilezett dikeményítő foszfát | Az előző kettő kombinációja. |
E1414 | Acetilezett dikeményítő foszfát | A cukrok hidroxilcsoportjainak egy része foszforsavval, más része ecetsavval van észteresítve. |
E1420 | Acetilezett keményítő | A cukrok hidroxilcsoportjainak egy része ecetsavval van észteresítve. |
E1422 | Acetilezett dikeményítő adipát | A cukrok hidroxilcsoportjai vegyesen ecetsavval és adipinsavval vannak észterezve |
E1440 | Hidroxipropil-keményítő | A cukrok hidroxilcsoportjai propilénglikollal vannak észteresítve. |
E1442 | Hidroxipropil-dikeményítő foszfát | Mint az előző, foszforsav észterrel kombinálva |
E1450 | Nátrium-oktenil-szukcinát-keményítő | A cukrok hidroxilcsoportjai oktenil-borostyánkősavval vannak részlegesen észteresítve. |
E1451 | Acetilezett oxidált keményítő | A cukoregységek egy része cukorsavvá van oxidálva, másrésze ecetsavval részlegesen észteresítve. |
Gyakorlatilag az E1400-nak felel az E-számmal ugyan nem rendelkező, de gyakran használt maltodextrin. Ez szintén részlegesen (savasan vagy enzimatikusan) lebontott és vízben már oldódó étkezési minőségű keményítő, amit töltelékanyagnak, sűrítőnek használnak nemcsak az élelmiszereknél, hanem gyógyszereknél is (tabletta kötőanyag, szirupok sűrítése, kristályosodás megakadályozása). Egyes maltodextrin alapú édesítőszerek "cukormentesnek" és "0 kalóriásnak" hírdetik magukat. Ez kereskedelmi fogás és nem igaz. A maltodextrin nagy része glükózzá, vagyis szőlőcukorrá bomlik az emésztőrendszerben és felszívódik, glikémiás indexe azonos vagy nagyobb, mint a glükózé, ezért diabéteszben szenvedőknél kifejezetten rossz hatású lehet. Az is tévhit, hogy "sok vitamint, antioxidánst és természetes antibiotikus összetevőket" tartalmaz. A cukron kívül legfeljebb nyomnyi mennyiségű, a gyártás során bennemaradt glutént tartalmazhat, ami az arra érzékenyeknél okozhat gyomor-bélrendszeri problémákat.
Angol wikipédia és gépi magyar fordítása
Tudatos vásárló
EFSA értékelése a különféle módosított keményítőkről (angol szakmai cikk)
Maltodextrin (Magyar wikipedia)
What is maltodextrin? Mi a maltodextrin? (angol)
frissítve: 2023.5.26.