Ami szintetikus anyag káros, ami természetes, az nem

Enyhe kifejezéssel élve a legnagyobb szamárságok egyike. A legerősebb mérgeket éppen a természet produkálta: sztrichnin, nikotin, kígyómérgek, a sokfajta mérges gomba, hogy csak a közismerteket említsük, de a romlott ételben képződhető botulinustoxin, a penészek termelte aflatoxin és tetrodotoxin, egyes trópusi halak mérgei hallatlanul kis mennyiségben halálosak. Az élőlényeket az evolúció vegyi védelemmel is felruházta, pusztuljon a másik.

Ön még sohase készített szintetikus anyagot a konyhában? Olvassa csak az alábbi idézetet egy szakácskönyvből:

Pirított porcukor (karamell) készítése: 10 dkg cukrot serpenyőben világosbarnára pirítunk, hozzáadunk 2-3 csepp ecetet (ettől nem keményszik meg hamar), gyorsan az egész anyagot a torta felső lapjára öntjük...

Bizony, bizony, ez nem más, mint az E150a jelzésű élelmiszeradalék.

150 fok fölötti hőmérsékleten a karamellkészítésnél már ellenőrízhetetlen reakciók játszódnak, több kifejezetten ártalmas anyag is képződhet. Ki szokta otthon pontosan, hőmérővel mérni, hogy éppen hány fok van a serpenyőben? Ipari (akár kisüzemi) körülmények között ez viszont nem probléma.

Ugyanebbe a problémakörbe tartozik a következő kérdés: Mi az, hogy szintetikus?