Propil-gallát (E310), Oktil-gallát (E311), Dodecil-gallát (E312)
(Propyl gallate, Octyl gallate, Dodecyl gallate)

A galluszsav származékai formájában gyakori a növényvilágban, például a tanninok egyik alkotója. Emiatt növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálható szabad vagy kötött formában, például gyümölcsökben, teákban, borecetben. Kémiailag egy polifenol karbonsav. Mint a polifenolok általában, a galluszsav és származékai is levegőn igen könnyen oxidálódnak, ezáltal más anyagokat képesek megvédeni a levegő oxidációjától. Az élelmiszeripar sok helyen használja az íz és színanyagok védésére, olajok, zsírok, olajos magvak, szárított hús avasodásának gátlására.

Állatkísérletekben hosszas ideig tartó extrém adagolásban legfeljebb enyhe emésztőrendszeri problémákat okozott, és (mint a kémiailag hasonló, komplexképző anyagok sokszor) a vasfelszívódást gátolta. Nincs alapja annak a több helyen is olvasható feltételezésnek, hogy a felszabaduló galluszsav emberben hiperaktivitást okozna (A propilgallát másképpen metabolizálódik, nagyon kevés galluszsav képzódik belőle).

2018-ban az EU visszavonta az oktil-gallát és dodecil-gallát használati engedélyét.

Kémia: E három anyag a galluszsav (3,4,5-trihidroxi-benzoesav) különféle zsíroldékony észterei.

A galluszsav észtereinek szerkezete
Lásd még:

Magyar wikipédia
Angol wikipedia
A propilgallát biztonsági értékelése (angol szakmai cikk)
A galluszsav farmakológia hatásáról (angol szakmai cikk)

frissítve: 2021.5.20