Inozinsav (E630) és különböző inozinát sók (E631-E633)
(Inosinic acid and inosinates)
Az inozinsav az egész élővilágban alapvető fontosságú, mert a nukleinsavak, a DNS bioszintéziséhez szükséges nukleotidok egyike. Érdekes véletlen, hogy egyúttal jó ízesítő anyag is, ezért a sóit ilyen célra használják, teljesen hasonlóan a guanilsavhoz (E626-629)
Az előbbiekből következően az inozinsav ártalmatlan anyag, azonban van mégis egy szituáció, amikor elvileg kerülni kell, és pedig ha valaki köszvény alapú izületi gyulladásban szenved. Ezt a guanilsavval kapcsolatban írtuk le részletesen. Az inozinsav kevésbé befolyásolja a köszvényt, az alkalmazott kis mennyiség gyakorlatilag elhanyagolható, azonban mégsem árt az elővigyázatosság.
Felhasználás: Leginkább chipsekben, levesporokban, instant levesbetétekben, snackekben található.
Kémia: Az inozinsav vagy pontosabban teljes kémiai nevén inozin-5'-monofoszfát egy nukleotid: hipoxantin, ribóz és foszforsav a három építőeleme.
Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása
frissítve: 2021.6.16.